Tal på Sergels torg: "Död åt de armeniska hundarna"

Vice ordförande för Turkiska riksförbundet kallar armenier för hundar och pratar om att "låta blodet flyta" på Sergels torg. – Det är ett fascistiskt tal, samhället måste markera mot detta, säger Halil Karaveli, Turkietkännare.

ANNONS
|

I torsdags hölls en manifestation på Sergels torg där bland andra vice ordförande för Turkiska riksförbundet Barbaros Leylani höll ett tal framför ett hundratal åhörare.

"Turken vaknar. De armeniska hundarna bör akta sig", sa Leylani enligt en översättning som visades på TV4 Nyheter på söndagskvällen.

Han tilltalade den jublande publiken med "mina kära raskamrater" och forstätter:

"Låt oss visa Sverige, Skandinavien och Europa vad turken står för. Vi tycker inte om blod, men vi kan låta blodet flyta när det behövs."

Talet, som har lagts upp på Youtube, har väckt starka reaktioner och kritiseras för att vara rasistiskt och uppviglande.

ANNONS

"Turkiska Riksförbundet manade till folkmord i går på Sergels Torg!?! Så svensk media och politiker vad händer?", skrev bland andra komikern Özz Nûjen i ett twitterinlägg.

Även riksdagsledamoten Fredrik Malm (L) fördömer talet.

– Det är helt oacceptabelt att uppvigla mot andra folkgrupper och uppmana till att döda dem. Det måste råda nolltolerans mot rasism och hat. Vi har yttrandefrihet och mötesfrihet, men där ingår inte att hetsa mot andra grupper, säger han till GP.

Han får stöd av Turkietkännaren Halil Karaveli, som är verksam vid Institutet för säkerhets- och utvecklingspolitik, beskriver talet som hårresande.

–Det är fruktansvärt att man kan prata om hundar och att blod skaflyta på ett torg i Sverige. På något torg överhuvudtaget.Att det är en officiell representant för en organisation gör det hela mycket värre. De måste ta avstånd från detta. Han måste avgå, säger han.

Han menar att det är viktigt att samhället markerar mot uttalanden av den här typen.

– Det är oroväckande att han har modet att säga det här öppet. Det är ett fascistiskt tal. Den här retoriken är typisk för fascistiska miljöer i Turkiet historiskt, men det är viktigt att inte förknippa uttalandet med Turkiet som land eller vanliga turkar.

ANNONS

Barbaros Leylani själv säger att det inte var något förberett tal och säger att han inte är emot "fredliga, mänskliga armenier", till TV4.

Armeniska riksförbundet säger i TV4-inslaget att man tänker polisanmäla talet, som man anser falla under brottsrubriceringen hets mot folkgrupp.

ANNONS