I maj såldes rekordmånga interrailkort i Sverige, enligt företaget Silverrail.
I maj såldes rekordmånga interrailkort i Sverige, enligt företaget Silverrail. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Tågluff på uppgång – fullbokade tåg i Europa

Suget efter tågluff är snart på samma nivå som före pandemin. Ute i Europa vittnar resenärer om fulla tåg.
– Men det är också en väldigt positiv sak. Det visar att människor vill ta tåget, säger försäljningschefen för Silverrail.

ANNONS

Efter coronapandemin är det svenska intresset för att tågluffa stort.

Under perioden januari-juni har det sålts över 17 000 interrailkort i Sverige, enligt företaget Silverrail. Det är nästan samma nivå som före pandemin.

– För maj såg vi det starkaste resultatet någonsin, säger Anders Aronsson, försäljningschef vid Silverrail som som distribuerar tjänsten till svenska återförsäljare.

Flygkaos och fulla tåg

Under sommaren har det rått flygkaos runtom i Europa. Dessutom har tågresenärer vittnat om fullbokade tåg. Aronsson säger att det sista beror på flera olika faktorer.

Han upplever att flygkaoset har lett till att människor inte litar på flygbranschen just nu.

– Många anser att tåg är mer pålitliga, säger han.

ANNONS

I Sverige har det också under den senaste tiden förekommit en del problem i tågtrafiken som delvis beror på den generella bristen på lokförare.

Aronsson kan inte säga om liknande problem finns i nere i Europa. Åtminstone inte i samma utsträckning som i flygbranschen, enligt honom.

Ingen covidoro

De fullbokade tågen tyder också på att folk inte längre känner någon oro inför att resa efter det att coronarestriktionerna har lyfts, menar Aronsson.

– Det finns en uppdämd efterfrågan på att resa efter coronapandemin.

Aronsson säger att människor har blivit mer miljömedvetna och därför i större utsträckning väljer tåg. Många tågbolag har dessutom sänkt biljettkostnaderna för kortare perioder. I till exempel Tyskland är det i sommar möjligt att för bara 9 euro i månaden resa fritt med tåg och buss genom hela landet.

– Vi har hört att det varit ganska kaotiskt, med många fulla tåg och det är väldigt svårt att hitta en ledig plats, säger Aronsson och fortsätter:

– Men det är också en väldigt positiv sak. Det visar att människor vill ta tåget. Finns det lediga platser kommer de att fyllas.

ANNONS