Sveriges tidigare Kinaambassadör Anna Lindstedt åtalas för brott mot rikets säkerhet.
Sveriges tidigare Kinaambassadör Anna Lindstedt åtalas för brott mot rikets säkerhet. Bild: Arkivbild. Bild: Leif R Jansson, TT

Sveriges tidigare Kinaambassadör åtalas – riskerar fängelse

Under måndagen åtalades Sveriges tidigare ambassadör i Kina, Anna Lindstedt för egenmäktighet vid förhandling vid främmande makt. Åtalet rör det uppmärksammade mötet på Sheraton i våras, där hon ska ha förhandlat om fallet Gui Minhai utan att informera UD. Motparten var en affärsman som använt olika identiteter och egentligen hade portats från Sverige.

ANNONS
|

Det var den 24 och 25 januari i år som den svenska Kinaambassadören Anna Lindstedt träffade bland andra Gui Minhais dotter Angela Gui och två affärsmän, varav en var den kinesiska affärsmannen Kevin Liu, på vad som har beskrivits som ett hemligt möte på Sheraton hotel i Stockholm. Syftet med mötet ska ha varit att förhandla om Gui Minhais fall och affärsmännen ska ha företrätt Kinas intressen.

Ville tysta Gui Minhais dotter

”Jag tänkte väl först att det var någon politiker. Någon lokalpolitiker i Nanjing, och då kände jag, varför ska jag prata med honom? Men då tänkte jag att det kanske var Anna som hade någon diplomatisk plan. Jag är inte insatt i hur de sköter det där”, säger Angela Gui i förhör, enligt förundersökningsprotokollet.

ANNONS

Affärsmannen ska ha försökt övertala henne om att sluta kritisera Kina offentligt.

”Det är inte så att jag vill vara aktivist, men jag kan ju inte lova att jag bara ska säga bra saker om Kina. Jag kan ju inte bli ett mouthpiece för partiet. Det går ju ut över min frihet och min karriär”, säger Angela Gui i förhör med Säkerhetspolisen.

Mötet ska inte ha varit sanktionerat av utrikesdepartementet. Ambassadören har enligt åklagaren överskridit sina befogenheter.

"Ambassadören misstänks för att vid ett möte i Stockholm ha agerat utanför ramen för den behörighet som hon haft i det konsulära ärendet gällande den svenska medborgaren Gui Minhai som är fängslad i Kina. Vid mötet har ambassadören varit i kontakt med personer som företrädde kinesiska statens intressen", skriver åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

– En ambassadör är en myndighetschef som har ett långtgående mandat att företräda Sverige. Trots det har även en ambassadör att följa vissa riktlinjer och instruktioner från regeringskansliet och UD. I det här specifika konsulära ärendet har hon gått utanför sitt uppdrag och därmed gjort sig skyldig till brott, säger vice chefsåklagare Hans Ihrman vid Riksenheten för säkerhetsmål i pressmeddelandet.

Sedan utredningen påbörjades har det rått yppandeförbud och en del av bevisningen och förhören omfattas av utrikessekretess.

ANNONS

Använde olika identiteter och förfalskade ID-handlingar– portades från Sverige

Utöver Gui Minhais dotter Angela Gui, journalisten Kurdo Baksi och kinakännaren Torbjörn Lodén, som alla närvarade på mötet, ingår bland annat förhör med ett stort antal personer vid Utrikesdepartementet och de svenska beskickningarna i Kina i den muntliga bevisningen.

E-postmeddelanden från Utrikesdepartementet visar enligt stämningsansökan att Kinas krav i fallet Gui Minhai stämde väl överens med de krav som de båda affärsmännen framförde på mötet. Bland annat ska det ha handlat om begränsa yttrandefriheten i svensk medierapportering.

Att den kinesiska affärsmannen faktiskt företrätt den kinesiska statens intressen styrks enligt åtalet av e-post mellan honom och Anna Lindstedt. I september 2018 mejlade han å Nanjings partisekreterare Zhang Jinghuas vägnar – och tackade för ett möte med bland andra landshövdingen i Uppsala.

”Jag vill verkligen tacka för att ni uppriktigt välkomnande vår partisekreterare för att besöka ert härliga slott och för en underbar middag tillsammans”, skrev han då.

Tord Svedberg, vd på IVL, Anna Lindstedt, Sveriges ambassadör i Peking, Stefan Löfven och Kevin Liu i Peking 2017.
Tord Svedberg, vd på IVL, Anna Lindstedt, Sveriges ambassadör i Peking, Stefan Löfven och Kevin Liu i Peking 2017.

GP avslöjade att Kevin Liu agerat mellanhand mellan svenska och kinesiska myndighetsföretädare just i fallet Uppsala i våras.

Läs mer: Kontroversiell affärsman mellanhand med svenska myndigheter

Den kinesiska affärsmannen Kevin Liu har i kontakter med svenska myndigheter använt sig av olika identiteter. Han har enligt den svenska ambassaden i Peking bland annat fått avslag på visumansökningar på grund av förfalskade handlingar och är spärrad i Migrationsverkets system Wilma, enligt svenska ambassaden i Pekings utlåtande i förundersökningsprotokollet. Ändå har han lyckats ta sig till Sverige, genom att få visum från det finska generalkonsulatet i Hongkong.

ANNONS

Unikt i modern tid

Den 14 februari 2019 inleddes förundersökning efter att Säkerhetspolisen upprättat en brottsanmälan.

– Det har aldrig tidigare i modern tid väckts åtal med brottsrubriceringen egenmäktighet vid förhandling med främmande makt, säger Hans Ihrman.

Brottet har enligt stämningsansökan inneburit fara för Sveriges fredliga förhållande till Kina. Egenmäktighet vid förhandling med främmande makt kan leda till upp till två år i fängelse.

Anna Lindstedt förnekar brott, enligt hennes advokat Conny Cedermark.

ANNONS