Sveriges nya prins har fått sitt namn

Sveriges nya prins, son till prinsessan Sofia och prins Carl Philip, heter Julian Herbert Folke, med tilltalsnamnet Julian, detta skriver kungahuset i ett pressmeddelande. Han tilldelas även hertigdömet Halland.
– Hertig av Halland är fantastiskt för det är en blinkning till prins Bertil som var gudfar till Carl Philip och hertig av Halland, säger hovexperten Roger Lundgren.

ANNONS
|

Prinsen, som är på sjunde plats i tronföljden och son till prinsessan Sofia och prins Carl Philip, föddes i fredags, den 26 mars, på Danderyds sjukhus i Stockholm och blev därmed parets tredje barn. De är sedan tidigare föräldrar till Prins Alexander, 4 år samt prins Gabriel, 3 år.

”Nya namn i den svenska kungliga historien”

Hovexperten Roger Lundgren säger till TT att namnvalet tillför något nytt till historien om kungafamiljen.

– Kungen heter faktiskt Folke efter sin gudfar Folke Bernadotte som hade de Vita bussarna. Det har en mycket stark historisk koppling. De andra namnen Julian och Herbert är helt och hållet nya namn i den svenska kungliga historien.

ANNONS

Den första som föds utan att vara en officiell del av kungahuset

Tack vare ett beslut som kung Carl XVI Gustaf tog 2019, där antalet familjemedlemmar som blir en del av det officiella kungahuset begränsades, blev Julian Herbert Folke den första i familjen att födas utan att vara en officiell del av kungahuset.

Detta betyder att den nyfödde prinsen, från födseln, inte har någon formell titel med tillhörande krav. Däremot stod det klart att Julian Herbert Folke skulle tilldelas ett hertigdöme, vilket kungahuset under söndagen meddelade blev Halland.

– Det finns en jätteviktig skillnad mellan kunglig höghet och prins. Det som är det riktigt fina är att man är en kunglig höghet och tillhör kungahuset medan prins är en hederstitel som tillfaller kungens barnbarn, säger Roger Lundgren.

Trots att prins Julian inte kommer att få något apanage eller någon formell titel, får han fortfarande tilltalas "prins" och tilldelas ett hertigdöme. Under söndagen höll kungen en så kallad konselj på det kungliga slottet, en officiell sammankomst där namn, titel och hertigdöme för den nya prinsen presenterades.

Te Deum i Slottskyrkan

Vid en kunglig födsel hålls också en traditionsenlig kyrklig ceremoni, Te Deum, i Slottskyrkan. Kungafamiljen samlas för en sådan tacksägelsegudstjänst under söndagen. På eftermiddagen släpptes också den allra första bilden på nyfödde Julian. Prins Carl Philip tog själv bilden på sonen som nu har publicerats på Kungahusets instagramkonto och hemsida.

ANNONS
ANNONS