Sveriges Natoförhandlare slutar

Sveriges Natoförhandlare Oscar Stenström (S) slutar, skriver ETC. Han uppger för TT att hans uppdrag är slutfört eftersom Turkiet lovat att ratificera Sveriges medlemskap i Nato.
Nu har Stenström fått nytt jobb i Wallenbergstiftelserna.

ANNONS
|

Socialdemokraten Oscar Stenström, från Skövde, blev statssekreterare med ansvar för utrikesfrågor i mars 2022, strax innan Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina inleddes. Han blev också Sveriges Natoförhandlare under den förra regeringen. När Ulf Kristersson blev statsminister bad han Stenström att fortsätta att leda Natoförhandlingarna.

Men nu ska Oscar Stenström sluta, skriver ETC.

Den 1 september ska han istället påbörja en anställning hos Wallenberg Foundations AB, som har hand om familjen Wallenbergs stiftelseverksamhet.

I handlingar från Karensnämnden, som ETC tagit del av, står det att Stenström kommer att vara ”rådgivare i internationella och regulatoriska frågor, strategisk affärsutveckling samt Government and Public Affairs”.

ANNONS

”Uppdraget slutfört”

Stenström slutar eftersom hans uppdrag är slutfört, i och med att Turkiet lovat att ratificera Sveriges medlemskap i Nato. Det uppger både Stenström och Ulf Kristersson för TT.

”Mitt uppdrag som Natoförhandlare är i och med uppgörelsen i Vilnius slutfört. Turkiet har utlovat en ratificering. Jag ser fram emot mitt nya uppdrag hos Wallenbergsfären" skriver Stenström i en kommentar till TT.

I juni sa han till GP att det var en ära att ha fått förtroendet att fortsätta som Natoförhandlare även hos Ulf Kristersson.

– Vi ger upp drygt 200 år av en militär alliansfrihet som har nått vägs ände, och har valt en ny väg för Sverige. Att få vara en del av det har på ett personligt plan varit intressant, stimulerande och ansvarsfullt, sa Oscar Stenström.

Stenström ledde de förhandlingar som landade i det samarbetsavtal som legat till grund för samtalen med Turkiet.

Stenström har tidigare varit rådgivare och statssekreterare åt bland annat Magdalena Andersson, Ann Linde, Göran Persson, Mona Sahlin, Margot Wallström och Jan Eliasson.

LÄS MER:Doldisen Oscar Stenström för Sverige in i Nato

LÄS MER:Det här gäller för Sverige som medlem i Nato

LÄS MER:Erdogan: Nato-ja först när parlamentet öppnar

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS