Konstnären Lars Vilks bortgång uppmärksammas i Danmark. Arkivbild från 2015.
Konstnären Lars Vilks bortgång uppmärksammas i Danmark. Arkivbild från 2015. Bild: Henrik Montgomery/TT

"Sveriges envisaste konstnär" sörjs i Danmark

"Sveriges envisaste konstnär", kallas Lars Vilks av Danmarks radio, som konstaterar att Vilks verkade i ett Sverige som söker konsensus framför konflikt.

ANNONS

Lars Vilks dramatiska bortgång får stor uppmärksamhet i danska medier. Vilks har varit en flitig gäst i Danmark och 2015 utsattes kulturhuset Krudttønden i Köpenhamn för en terrorattack med Vilks som förmodad måltavla.

"Lars Vilks provocerade in i det sista, medan den svenska kultureliten höll sig för näsan", sammanfattar DR i en rubrik på sin hemsida.

Public service-bolagets Europakorrespondent Anna Gaarslev beskriver det som att islamisterna vann och pekar på hur Vilks tvingades leva under polisskydd och blev avskuren från normala sociala relationer.

"Lars Vilks var för kontroversiell – och för farlig – att ställa ut, att bjuda in till arrangemang, debatter, seminarier", skriver Anna Gaarslev.

ANNONS

"En stor förkämpe"

Inger Støjberg, tidigare migrationsminister i Danmark och numera politisk vilde, skriver på Twitter att hon kommer att sakna Vilks penna:

"Den fria världen har förlorat en stor förkämpe för yttrandefriheten. Vad sorgligt det är".

Dansk Folkepartis talesperson i rättspolitiska frågor, Peter Skaarup, är också tagen:

"Vad det här är ofattbart tragiskt. Mina tankar går till de två poliserna och yttrandefrihetsförkämpen Lars Vilks. Må de vila i frid", skriver han på Twitter.

"Ett högt pris"

Mads Brügger, chefredaktör för danska Frihedsbrevet, beskriver Vilks som en klok man med djupa insikter om konst.

"Sin egen konst betalade han ett högt pris för och vi är skyldiga honom allt tack för den kamp han bedrev", skriver Brügger.

Partiet De Konservatives gruppledare Mai Mercado sörjer också Vilks bortgång. Trots det kringskurna livet med ständiga livvakter fortsatte han att måla, konstaterar hon.

"Han hade ju gott om tid, som han sade med ett snett leende. Bland annat målade han mig. Och bilden har jag kvar fortfarande. Det gör mig ont att läsa att han inte finns mer", skriver hon på Twitter.

ANNONS