Svenska Leopardstridsvagnar under en övning 2018.
Svenska Leopardstridsvagnar under en övning 2018. Bild: Petra Älvstrand/TT

Sverige och Finland köper ammunition ihop

Sverige och Finland gör gemensam sak i inköp av ammunition till stridsvagnstypen Leopard. Enligt den svenska sidan har inköpet tidigarelagts på grund av det kraftigt försämrade säkerhetsläget i omvärlden.

ANNONS

Kriget i Ukraina rasar, samtidigt som det redan utvecklade svensk-finländska försvarssamarbetet ska fördjupas ytterligare.

Försvarsmakterna i båda länderna använder tysktillverkade Leopard-stridsvagnar, och nu lägger de en gemensam beställning på spränggranater.

– Det har legat i vår materielplan en längre tid. Nu har vi på slutet valt att forcera det här så att vi ska få ammunitionen tidigare, och det bygger på omvärldsläget, säger Henrik Hedberg, presschef på FMV, till TT.

Det finns ett bilateralt avtal som gör det möjligt för länderna att köpa in ammunitionen tillsammans, skriver FMV i ett pressmeddelande.

Inköpet gör det möjligt att fylla på lagren och att omsätta äldre ammunition som faller för åldersstrecket. De nya granaterna ger också ökad militär förmåga.

ANNONS

De beställda granaterna kommer att vara märkta med både svenska och finska beteckningar. Det ger bland annat möjlighet att genomföra övningar i båda länderna utan att gästande land behöver ta med ammunition.

Leveranserna är planerade att ske i år.

Hur stor beställningen är och dess kostnad är hemligt, enligt FMV.

ANNONS