Sverige inte längre värst i Norden

Sveriges smittotal är inte längre värst i Norden. Nu har Danmark gått om.
– Det behöver man tänka på om man åker dit så att man verkligen tar med sig de råd man har i Sverige att hålla avstånd, inte vistas tillsammans med massa andra människor och inte ha den närkontakt som innebär en risk, säger statsepidemiologen Anders Tegnell till Expressen.

ANNONS
|

Sverige har länge haft betydligt fler smittade av coronaviruset än övriga länder i Norden. Men samtidigt som de svenska smittotalen minskat vecka för vecka i över en månad, har inte samma sak skett i Danmark.

Både under april och maj har smittan ökat i Danmark, och nu är antalet fall per invånare, sett ur ett rullande sjudagarssnitt, högre i Danmark än i Sverige, vilket SVD var först med att rapportera om.

LÄS MER:86 vårdanställda inom SU slutar efter tufft coronaår

Danmark ligger nu också topp tre i Europa när det gäller antal nya fall per 100 000 invånare i Europa, medan Sverige hamnar på sjätte plats, enligt EU:s smittskyddsenhet ECDC.

ANNONS

Statsepidemiologen Anders Tegnell kommenterar läget i Expressen.

– Orsakerna till utvecklingen i Danmark får danskarna svara på. Men som jag förstod den kommunikation de hade från början valde man att öppna upp samhället relativt snabbt trots att man visste att det fanns en viss risk att smittspridningen skulle öka, säger han.

Han säger också att svenskar som reser till Köpenhamn ska se till att följa de svenska råden om att hålla avstånd och inte vistas bland många människor.

Samtidigt är de svenska dagliga dödsfallen med covid-19 fortfarande betydligt högre än de danska.

Danmark smitta klamrar sig fast

Förra veckan hade Folkhälsomyndigheten ett it-avbrott och säger Anders Tegnell säger till SVD att siffrorna för enstaka dagar kan påverkas, men sett på veckobasis, eller längre perioder bör det inte ha samma påverkan.

Klart är att utvecklingen i Sverige snabbt förbättras, från en allvarlig nivå med hög smittspridning i nordiska mått mätt, medan Danmark tidigare legat betydligt bättre till än Sverige, men inte lyckats hålla i trenden att minska smittspridningen i landet under våren.

Landet har stängt ned mer än Sverige under de olika coronavågorna, för att sedan börja öppna upp.

Läget i Finland och Norge är dock betydligt bättre än i både Danmark och Sverige.

ANNONS

På den myndighetsgemensamma pressträffen på torsdagen sade statsepidemiologen Andres Tegnell att minskningen av smittspridningen i Sverige troligtvis beror på en kombination av årstiden och att en allt större del av befolkningen vaccineras.

– Vi har en väldigt tydlig nedgående trend.

LÄS MER:Danmark öppnar snabbare än väntat

LÄS MER:Färre covidfall i EU – Sverige sjunker snabbast

LÄS MER:Så är coronaläget i Västra Götaland i dag 3/6

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS