Statsminister Ulf Kristersson i EU-parlamentet.
Statsminister Ulf Kristersson i EU-parlamentet. Bild: Jean-Francois Badias/AP/TT

"Sverige har en normal nordisk regering"

Statsminister Ulf Kristersson (M) fick i EU-parlamentet möta rödgrön oro och kritik för sitt samarbete med SD.
– Sverige har en helt normal nordisk regering, sade han.

ANNONS
|

Sverige leder sedan 1 januari arbetet i EU:s ministerråd. Inför ordförandeskapet har oro märkts i Bryssel för hur regeringens samarbete med EU-kritiska Sverigedemokraterna (SD) ska påverka ordförandeskapet.

På tisdagen presenterade Kristersson sitt program för EU-parlamentet i Strasbourg.

– Sverige kommer att vara en konstruktiv och entusiastisk ledare för ministerrådets arbete, försäkrade han.

Från rödgrönt håll uttrycktes kritik mot och oro för regeringens samarbete med SD på hemmaplan.

"Är gisslan"

– Din regering hålls nu som gisslan av Sverigedemokraterna, sade belgaren Philippe Lamberts, ordförande för den Gröna gruppen i EU-parlamentet.

Han uppgav att den Gröna gruppen är mycket oroad för i vilken riktning Sverige ska föra EU:s lagstiftningsarbete.

ANNONS

Lamberts undrade också om andra länders högermittenpartier i Kristerssons partigrupp EPP tänker börja samarbeta med extremhögern.

De europeiska socialdemokraternas ledare Iratxe García Peréz, Spanien, varnade Kristersson för att extremhögern exploaterar socialt missnöje och erbjuder falska lösningar.

– Vi måste bemöta detta, sade hon.

Från rödgrönt håll befaras bland annat att regeringens samarbete med SD ska minska Sveriges engagemang i klimatfrågan.

– Vi kan inte gå i extremhögerns fotspår nu och gå stick i stäv mot vad forskningen säger, sade García Peréz.

Kristersson försäkrade att avsikten är att stärka EU:s roll som föregångare i den gröna omställningen.

"Normal regering"

Ledaren för Vänstergruppen, Manon Aubry, Frankrike, talade om att sanitetsavståndet till den extrema högern har brutits inte bara i Sverige. Hon uppgav att SD:s "neonazistiska språkbruk" är vitt spritt i Europa.

– Man kan inte spela med, med den yttersta högern, för när de tar makten så vägrar de att ge upp den på demokratiskt vis, sade Aubry.

Kristersson bemötte oron och kritiken. Han pekade på att hans regering består av tre borgerliga och liberala partier, som samarbetar med SD, för att lösa Sveriges största problem, bland annat brottsligheten.

– Den regering Sverige har bildat är en helt normal nordisk regering sedan 2001. Den har prövats i Finland, Norge och Danmark med goda resultat.

ANNONS

"Mycket trygg"

Kristersson konstaterade att Norden fortfarande har några av de mest öppna, toleranta och stabila demokratierna i världen.

– Jag känner mig mycket trygg i den regering jag har satt samman i Sverige.

Mest kritiska till Kristersson tal var svenska rödgröna EU-parlamentariker. Heléne Fritzon (S) anser att regeringens trovärdighet i klimatfrågan är bortblåst. Alice Bah Kunke (MP) tycker att statsministern hycklar när han säger sig stå upp för rättsstatens principer, men samtidigt samarbetar med "högerextremister".

Liberalen Karin Karlsbro var däremot glad för att Kristersson gav EU-parlamentet ett "tydligt EU-vänligt budskap."

Högst prioritet

Kristersson presenterade det svenska EU-ordförandeskapets program under parollen "grönare, säkrare och friare". I det programmet har fortsatt stöd till Ukraina högsta prioritet.

Många EU-parlamentariker ville veta mer om Sveriges syn på EU:s migrationspolitik.

– På kort sikt har vi en orimligt ökande irreguljär migration till Europa, sade Kristersson på den efterföljande pressträffen.

– Det är den omedelbara frågan. Den kommer vi att ta på mycket stort allvar.

EU har kallat till ett extra toppmöte i början i februari för att bland annat diskutera hur migrationssituationen ska hanteras.

Enligt Kristersson handlar det om att bättre implementera de regler som redan finns.

På längre sikt försöker EU-länderna enas om en gemensam migrationspolitik. Det finns EU-parlamentariker som är oroad för att regeringens samarbete med SD gör att Sverige inte intresserad av att föra arbetet framåt.

ANNONS

SD-kritik mot M

EU-parlamentets talman Roberta Metsola uppger att hon gärna se framsteg under våren så att lagstiftningspaketen om migration kan antas under 2024

Kristersson pekar på att det finns väldigt olika ståndpunkter om migrationspolitiken bland medlemsstaterna.

– Vi kommer att fortsätta de diskussionerna under det svenska ordförandeskapet i precis den takt man kan förvänta sig, säger han.

SD:s EU-parlamentariker Charlie Weimers var i sitt anförande kritisk till EU:s migrationspaket och varnade för att ge makten över "migrationsvolymerna" till Bryssel. Han kritiserade Moderaterna för att "i allt väsentligt" accepterat EU-kommissionens förslag.

Weimers efterlyste också en mer EU-kritisk politik även på andra områden från Moderaterna och Kristersson.

– Du vet att makt som flyttas till Bryssel aldrig kommer tillbaka, sade han.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS