Sverige har enligt uppgifter till Expressen skickat en delegation till Syrien för att hämta hem svenska IS-barn. Arkivbild.
Sverige har enligt uppgifter till Expressen skickat en delegation till Syrien för att hämta hem svenska IS-barn. Arkivbild. Bild: Baderkhan Ahmad/AP/TT

Sverige försöker få hem svenska IS-barn

I ett försök att få hem svenska barn från IS-lägren har Sverige skickat en delegation till Syrien, rapporterar Expressen. Enligt uppgifter till tidningen är delegationen i huvudsak från utrikesdepartementet.

ANNONS

Resan är den andra i sitt slag på ett drygt år. Efter förra resan, våren 2019, återvände IS-rekryteraren Michael Skråmos sju barn till Sverige.

Men den här gången uppger flera källor för Expressen att delegationen även ska träffa svenska familjer på plats i lägren – något man inte gjorde då.

– De ska sitta med varje kvinna i taget och fråga om hon går med på att låta sina barn återvända till Sverige, säger en källa.

Utrikesdepartementet vill däremot inte kommentera uppgifterna om en svensk resa till Syrien.

"UD:s konsulära enhet ser kontinuerligt över möjligheterna att repatriera barn som befinner sig i nordöstra Syrien om och när så är möjligt. Vi kan av säkerhetsskäl och med hänsyn till konsulär sekretess inte kommentera om eller när några besök i området sker", skriver UD i en kommentar till TT.

ANNONS
ANNONS