Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Två svenska juridiska ombud för ett antal kvinnor och barn i lägret Roj i nordöstra Syrien lämnar idag in klagomål mot Sverige till Europadomstolen. Arkivbild.
Två svenska juridiska ombud för ett antal kvinnor och barn i lägret Roj i nordöstra Syrien lämnar idag in klagomål mot Sverige till Europadomstolen. Arkivbild. Bild: Maya Alleruzzo

Sverige anmäls till Europadomstolen

Två svenska juridiska ombud för ett antal kvinnor och barn i lägret Roj i nordöstra Syrien lämnar idag in klagomål mot Sverige till Europadomstolen.

"Sveriges underlåtenhet att hämta hem svenska kvinnor och barn till Sverige innebär en allvarlig kränkning av deras mänskliga rättigheter" skriver advokat Percy Bratt och biträdande juristen Joakim Lundqvist i en debattartikel i Dagens Juridik.

Ombuden hävdar att Sverige har en människorättslig förpliktelse att hämta hem de svenska kvinnorna och barnen. Den kurdiska administrationen har tidigare begärt att europeiska stater ska ta hem sina medborgare. Bland andra Tyskland och Finland har följt uppmaningen och tagit hem sina medborgare så sent som i december 2020.

Debattörerna hävdar att svenska UD i stället "klargjort att den svenska staten varken arbetar aktivt för eller är intresserad av att hjälpa dessa kvinnor hem till Sverige".

De hoppas nu att det klagomål de lämnar in till EU-domstolen "kommer medföra att Sverige inte längre kan blunda för de allvarliga människorättskränkningar som den svenska statens underlåtenhet innebär".

Jonas Dagson/TT