Svenska ledamoten Heléne Fritzon (S) hoppas på en debatt i EU-parlamentet om gängvåldet i Sverige.
Svenska ledamoten Heléne Fritzon (S) hoppas på en debatt i EU-parlamentet om gängvåldet i Sverige. Bild: Wiktor Nummelin/TT

Svenskt våld kan bli EU-fråga

Våldsvågen i Sverige blir nu en Europafråga – åtminstone om svenska S får igenom sitt önskemål om en särskild debatt i EU-parlamentet.

ANNONS
|

Under onsdagen väntas klartecken för att sätta upp en gängvåldsdebatt på agendan för nästa veckas parlamentssession i Strasbourg, den 16-19 oktober.

– Vi har ett nödläge i Sverige. Vi behöver göra allt vi kan. Barn skjuter barn. Vi behöver en bredare debatt om detta, också på Europanivå. Därför begär vi den här debatten, förklarar svenska ledamoten Heléne Fritzon (S) som ligger bakom kravet på en diskussion i Strasbourg.

Hon hoppas bland annat på ett meningsutbyte om det finns ytterligare initiativ som kan tas på EU-nivå för att slå mot den organiserade brottsligheten. Och hon är inte orolig över att det mest ska bli pajkastning mellan olika grupper som vill peka ut den ena eller andra sidan som ansvarig.

ANNONS

– Jag ser framför mig en debatt som blir allvarlig och seriös där vi kan enas i att vi behöver agera gemensamt. Vi har så mycket som vi måste hantera på Europanivå. Då måste vi ha ordning och reda så att vi vet att inte de kriminella nätverkan kan fortsätta, säger Fritzon i Bryssel.

ANNONS