Svenskt företag lanserar covidpass som mikrochip

En svensk start-up har lanserat möjligheten att få ett covidpass som hudimplantat med hjälp av ett mikrochip.
– Det är alltid tillgängligt för mig, och vem som helst som vill kan läsa av mig, säger Hannes Sjöblad, vd på DSruptive Subdermals, till AFP.

ANNONS
|

Det är Stockholmsbaserade DSruptive Subdermals, ett företag som tillverkar chipimplantat, som har lanserat ett nytt sätt att alltid ha med sig covidpasset – nämligen under huden.

Nyhetsbyrån AFP skriver att det svenska bolaget är först i världen med att erbjuda covidpass på detta sätt.

Närmare bestämt så är det inte mikrochippet i sig som är nyheten. Man är däremot först med att ha fått mjukvaran att fungera med de befintliga chippen.

– Ifall din telefon får slut på batteri så är det alltid tillgängligt för dig. Det är så här vi använder teknologin i dag. Nästa år så kommer vi att använda den för något annat, säger DSruptive Subdermals vd Hannes Sjöblad i ett uttalande.

ANNONS

LÄS MER:Axel slipper nyckelkort – genom att injicera ett chip

För AFP visade Sjöblad, som själv har implantatet, hur det fungerar.

– Det är alltid tillgängligt för mig, och vem som helst som vill kan läsa av mig. Till exempel om jag går på bio eller till ett köpcentrum, så kommer människor kunna kolla min status även om jag inte har min telefon, säger Sjöblad till AFP.

Chippet sätts in under huden med hjälp av en spruta, antingen i armen eller mellan tummen och pekfingret.

Konspirationsteorier kring covid-19 och mikrochip

Konspirationsteorierna kring covid-19 har varit många under den senaste tiden och en av dem har kretsat just kring att vaccinet ska innehålla ett mikrochipp med någon form av syfte.

Folkhälsomyndigheten skriver på sin hemsida, under fliken ”Läkemedelsverkets information om vaccinerna mot covid-19”:

”Det förekommer påståenden om att vaccinerna skulle innehålla ett mikrochip för övervakning. Dessa påståenden stämmer inte.

Det finns inga vacciner som innehåller mikrochip eller någon annan övervakningsteknik, inte heller i något av vaccinerna mot covid-19.”

LÄS MER:Sant eller falskt? Experternas svar på nya "fakta” om corona

DSruptive Subdermals Hannes Sjöblad:

– Om man förstår hur dessa implantat fungerar; de har inget batteri, de kan inte sända signaler på egen hand, de är i stort sett passiva, de sitter där sovande. De kan aldrig avslöja din plats och aktiveras endast när du rör det med din smartphone.

ANNONS

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS