Europeiska läkemedelsmyndigheten har godkänt att Pfizers vaccin också ska kunna ges till barn. Arkivbild.
Europeiska läkemedelsmyndigheten har godkänt att Pfizers vaccin också ska kunna ges till barn. Arkivbild. Bild: Helena Landstedt/TT

Svenskt besked om barnvaccin dröjer

Pfizer-Biontechs vaccin mot covid-19 ska kunna ges till barn. Europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA) har godkänt vaccinet för unga mellan 12 och 15 år – men Sverige avvaktar med att fatta beslut.

ANNONS

Det är upp till varje medlemsland att avgöra om vaccinet ska användas. Rekommenderad dos är densamma som för äldre i befolkningen, säger EMA:s vaccinchef Marco Cavaleri som hänvisar till studier som visat goda resultat för vaccinet på unga.

Cavaleri får frågan om det finns orsak att vara särskilt vaksam om vaccinet ges till en yngre åldersgrupp.

– - Det vi ser hos unga vuxna (med vaccinet) är samma som hos äldre. Så vi tror inte det är någon större skillnad. Ju mer vi går ner i ålder, desto mer uppmärksamma bör vi vara, svarar han.

Cavaleri svarar dock något undvikande på en fråga om studiens storlek. Han poängterar att det är viktigt att följa upp resultaten när vaccinet distribueras i åldersgruppen.

ANNONS

Svensk besked dröjer

Nu har 3 640 423 svenskar fått minst en dos vaccin mot covid-19, vilket motsvarar 44,5 procent av den vuxna befolkningen. Än så länge har dock inga barn vaccinerats mot sjukdomen, förutom ett fåtal över 16 år och som tillhör en riskgrupp.

Folkhälsomyndigheten säger på en gemensam presskonferens med Läkemedelsverket att man ännu inte har fattat beslut att börja vaccinera barn i åldersgruppen 12–15 år med Pfizer-vaccinet.

– Vi har hållit på löpande hela året och har vetat att någon gång kommer vi fram till den frågan. Man får tänka sig att vi måste ha något beslut under hösten eller sommaren, säger Johanna Rubin vid Folkhälsomyndigheten.

TT ber Folkhälsomyndigheten att specificera när vi kan vänta oss ett besked.

– Om inte allt för lång tid, säger Rubin.

Väl underbyggt

Läkemedelsverket säger vid pressträffen att EMA:s beslut är väl underbyggt och att man har en dialog med Barnläkarföreningen. Fortfarande står dock beslutet fast att vaccinera i åldersordning, vilket betyder att ett besked om vaccinering av barn och unga väntas först till sommaren.

Slutgiltigt är det Folkhälsomyndigheten fattar beslut om barn ska vaccineras. En förutsättning är förstås att det finns tillräckligt med doser av Pfizer-Biontechs vaccin.

Läkemedelsverket får frågan om bedömningen av nytta och risk utgått från skyddet av barnen – eller om samhällets bästa varit avgörande.

ANNONS

– Det är för den vaccinerade individens bästa, säger Ulla Wändel Liminga, vetenskaplig ledare för läkemedelsäkerhet vid Läkemedelsverket.

– Det finns en nytta för individen även om man är tolv år att ha ett skydd mot covid-19. Det kan finnas andra situationer som gör att det är av stort värde att få ett skydd, säger hon.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS