Förtroendet för polisen ökar bland svenskarna, det visar Medieakademins förtroendebarometer. En bakomliggande orsak tros vara terrorattentatet på Drottninggatan, där polisen fick mycket beröm för sin insats.
Förtroendet för polisen ökar bland svenskarna, det visar Medieakademins förtroendebarometer. En bakomliggande orsak tros vara terrorattentatet på Drottninggatan, där polisen fick mycket beröm för sin insats. Bild: TT

Svenskarnas förtroende för polisen ökar

Svenskarnas förtroende för polisen är på väg upp. Det visar Medieakademins förtroendebarometer.
– Vi såg det redan i samband med terrordådet i Stockholm förra året och den trenden håller i sig, säger statsvetaren Henrik Ekengren Oscarsson.

ANNONS
|

Svenskarnas förtroende för polisen har ökat det senaste året. Det visar Medieakademins årliga förtroendebarometer som presenterades på torsdagen.

Förra året var polisen en av de samhällsinstitutioner som tappade i undersökningen. I årets mätning är polisen i stället den institution som svenskarnas förtroende ökar mest för.

"Lyft i samband med terrorattacken"

65 procent av de tillfrågade svarar att de har ganska eller mycket stort förtroende för polisen, vilket kan jämföras med 54 procent förra året.

– Polisen fick ett väldigt starkt lyft i samband med terrorattacken i Stockholm och det ser ut att hålla i sig, säger Henrik Ekengren Oscarsson, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

ANNONS

Lag, ordning och säkerhet har de senaste åren varit flitigt diskuterade i samhällsdebatten. Något som verkar ha lett till ett förtroendelyft inte bara för polisen. Även Säkerhetspolisen har högt förtroende och förtroendet för försvarsmakten ökar.

Utebliven systemkollaps

Henrik Ekengren Oscarsson säger att den "systemkollaps" som har debatterats inte märks av i Medieakademins undersökning. Istället är det stabilitet och ökat förtroende i många fall som utmärker förändringarna från förra året.

– Svenska samhällsinstitutioner går ganska bra förtroendemässigt. Det är fler som ökar än minskar, säger han.

Även förtroendet för staten, riksdag och regering ökar i årets barometer.

– Vi vet att det brukar bli en "boost för institutioner som regering och riksdag under valår, säger Henrik Ekengren Oscarsson.

Fortsatt tufft för Postnord

Det senaste året har även förtroendet för flera företag ökat. Ikea, Volvo och SAS ökar i mätningen.

Samtidigt går det betydligt tuffare för H&M och Postnord. Det senaste året har förtroendet för klädkedjan gått ner från 30 till 20 procent.

– Aktievärdet är ju ett annat mått på förtroende och tittar man på hur aktievärdet har förändrats så hänger det ganska väl ihop med förtroendet för företagen, säger Henrik Ekengren Oscarsson.

Ett annat företag som har tappat kraftigt, särskilt sett över lång tid, är Postnord som fortsätter falla jämfört med förra året. Bara 11 procent har ganska eller mycket stort förtroende för företaget.

ANNONS

– På bara ett par år har nästan tre fjärdedelar av förtroendekapitalet försvunnit, säger Ekengren Oscarsson.

Väntad topplista

Precis som förra året toppas listan av Systembolaget som ökat från 70 till 71 procent. På andra plats kommer Ikea, 68 procent, som följs av högskolor och universitet tillsammans med Sveriges radio på en tredjeplats med 65 procent.

I botten finns Twitter, 6 procent, Flashback, 7 procent, TV3, 8 procent. Strax däröver hamnar Facebook, Feministiskt initiativ och Expressen, alla på 10 procent.

Medieakademin har undersökt svenskarnas förtroende för Samhällsinstitutioner, medier och politiska partier och företag sedan 1997. Årets förtroendebarometer är sammanställd av Kantar Sifo. Undersökningen är gjord via en webbenkät i februari med 1201 personer äldre än 15 år.

Förtroendebarometern 2018

Andel i procent som svarar att de har ganska eller mycket stort förtroende.

Toppen:

(högst först)

Systembolaget 71

Ikea 68

Universitet/högskolor 65

Sveriges radio 65

Polisen 65

Säkerhetspolisen (ny) 63

Skatteverket 61

Domstolarna (ny) 60

ICA 59

SVT 58

Botten:

(lägst först)

Twitter (ny) 6

Flashback (ny) 7

TV3 8

Expressen 10

Feministiskt initiativ 10

Facebook 10

Arbetsförmedlingen 11

Postnord 11

Miljöpartiet 13

Kristdemokraterna 13

Migrationsverket 13

Källa: Medieakademins förtroendebarometer 2018

ANNONS