Prydnadsföremål av elfenben i Peking, Kina. Merparten av elfenbenet kommer från elefanter som dödats illegalt i Afrika. Arkivbild.
Prydnadsföremål av elfenben i Peking, Kina. Merparten av elfenbenet kommer från elefanter som dödats illegalt i Afrika. Arkivbild.

Svenskar köper illegalt elfenben

ANNONS
|

Undersökningen, som utförts av Sifo, bygger på intervjuer med drygt 1000 svenskar som under de senaste fem åren rest till Afrika, Kina, Thailand, Vietnam eller Malaysia.

Av dem svarar två procent att de köpt elfenben, i form av smycken, prydnadssaker, eller liknande, de senaste fem åren. Ytterligare två procent har köpt elfenben för mer än fem år sedan.

Det innebär, om urvalet är representativt, att tusentals svenskar har köpt elfenben under sina utlandsresor de senaste åren.

- Det är förvånansvärt att det är så många. För ett par årtionden sedan skulle man ha kunnat tala om ren okunskap, men inte nu längre, säger Allan Carlson, ansvarig för Afrikafrågor på WWF i Sverige.

ANNONS

Han påpekar att det är illegalt att ta in elfenben i Sverige eller EU utan tillstånd.

Enligt undersökningen är det främst yngre personer som köper elfenben. Sju procent av de svarande i åldern 18-29 år uppger att de har fört med sig elfenben hem till Sverige – nästan dubbelt så högt som genomsnittet för samtliga svarande.

- Det är lite skrämmande. Man förväntar sig att den yngre åldersgruppen ska vara den mest upplysta, säger Allan Carlson.

TT

Fakta: Afrikas elefanter

Antalet elefanter i Afrika har minskat från cirka 550000 till 470000 mellan 2006 och 2013, enligt beräkningar av experter inom Internationella naturvårdsunionen (IUCN).

Orsaken är ökad efterfrågan på elfenben på den asiatiska marknaden, där betarna säljs för 8000 kronor kilot.

Resultatet har blivit en massiv tjuvjakt. Till helt nyligen dödades årligen över 30000 elefanter illegalt i Afrika.

Ett visst hopp har dock väckts i naturvårdskretsar sedan Kina meddelat att de avser att förbjuda handeln med elfenben i slutet av det här året. Om förbudet fungerar är det möjligt att tjuvjakten snart kan minska.

Källa: IUCN, WWF

ANNONS