Marko 'Markoolio' Lehtosalos mamma Irma, till vänster, är en av många i Sverige som pratar svenska med finsk accent. Arkivbild.
Marko "Markoolio" Lehtosalos mamma Irma, till vänster, är en av många i Sverige som pratar svenska med finsk accent. Arkivbild. Bild: Christine Olsson/TT

Svenskar gillar finsk brytning: "Får höga poäng"

Vilka egenskaper tänker du på när du hör en person prata svenska med finsk brytning?
Ambitiös, förtroendeingivande och vänlig, svarar många svenskar i en studie.

ANNONS

Finländska tidningen Hufvudstadsbladet uppmärksammar studien som språkvårdaren och forskaren Ellen Bijvoet och den statliga svenska myndigheten Institutet för språk och folkminnen ligger bakom.

2 000 svenskar deltog i studien som hade syftet att undersöka hur olika svenska brytningar, accenter, uppfattas. Det visar sig att finsk accent är en av de brytningar som svenskarna gillar mest, tillsammans med den tyska och den engelska.

– Den väcker väldigt positiva reaktioner. Finsk accent får höga poäng på olika skalor som mäter olika personegenskaper, säger Ellen Bijvoet till Hufvudstadsbladet.

Förutom att många av studiens deltagare uppskattar den finska brytningen var den också mest igenkännbar.

ANNONS

– De flesta var ganska dåliga på att känna igen brytningar, många kände igen bara två eller tre stycken, säger Bijvoet.

Det som enligt studien definierades som förortsklingande svenska gav minst positiva associationer bland de utvalda brytningarna.

ANNONS