Svenska militära hemligheter kan ha röjts

Svenska militära hemligheter kan ha röjts. Det rapporterar Sveriges radio på tisdagen. Förklaringen är att ryska IP-adresser ska ha besökt ett internetforum där detaljerade uppgifter om svenska hemliga anläggningar har spridits mellan olika användare.
– Det här materialet får betraktas som röjt, säger åklagaren Mats Ljungqvist till Sveriges radio.

ANNONS
|

Det är Säkerhetspolisen som har gjort upptäckten att ryska IP-adresser ska ha besökt det aktuella internetforumet.

Året innan Säpos tillslag mot de män som skapat innehåll på forumet, ska aktiviteten på sajten från Ryssland ha ökat.

Enligt åklagaren Mats Ljungqvist liknar kartläggningen vad en fiende till Sverige skulle kunna göra för att slå ut militära mål. Det rapporterar Sveriges radio Ekot.

Svenska militära anläggningar kartlagda

Bakgrunden till Ekots granskning är att tolv män de senaste åren har dömds för ”grov obehörig befattning med hemlig uppgift”, vilket är att betrakta som ett brott mot rikets säkerhet. Domarna har fallit efter att männen ska ha kartlagt hemliga svenska militära anläggningar och spridit uppgifterna på ett internetforum.

Enligt Ekots rapportering pekar inget i utredningarna hittills på att någon av de dömda männen ska haft för avsikt att dela med sig av kartläggningen till främmande makt. Det är skälet till att ingen av männen har åtalets för spioneri.

Källa: Sveriges radio Ekot.

Enligt Ekot har Säkerhetspolisen hittat tecken som pekar på att främmande makt har varit intresserat av det som gruppen har kartlagt.

Den främmande makten ska i det här fallet röra sig om Ryssland.

– Vi påstår ju med rätta att det här är exakt sådant material som främmande makt vill ha och behöver, säger Mats Ljungqvist, senior åklagare vid Riksenheten för Säkerhetsmål till Sveriges radio.

ANNONS

På den sajt som ryska IP-adresser har besökt finns bland annat en detaljerad interaktiv kartfunktion, där de kartlagda militära anläggningarna har placerats ut med exakta koordinater, foton och relevanta uppgifter om funktion, rapporterar Ekot.

– Ett sånt här forum är ju naturligtvis inget svårt för främmande makt att ta sig in på, även om det är dolda forum. Men att det förekommer ryska IP-nummer som har accessat de här forumen, det är fullkomligt klart, säger åklagare Mats Ljungqvist.

Enligt honom liknar kartläggningen något som en fiende till Sverige gör i syfte att slå ut militära mål. Det ska bland annat ha handlat om att kartlägga larm- och övervakningssystem, samt var ventilationsluckor och markpartier med kablar ligger.

– Det är närmast krigsförberedande planering vi pratar om. Utgångspunkten får nog vara att det här materialet – även om det inte är röjt – får betraktas som röjt, säger Mats Ljungqvist till Ekot.

Försvarsmakten svarar i mejl: Föreligger högt hot

Sveriges radio har sökt Försvarsmakten som inte har velat kommentera uppgifterna. I mejl till GP kommenterar Försvarsmakten granskningen på följande vis:

”Vi hänvisar till ansvarig åklagare för den förundersökning som pågår när det gäller vad som framkommit om kartläggning av hemliga militära anläggningar på ett internetforum”.

”Generellt kan man säga att Försvarsmakten, liksom Säkerhetspolisen, bedömer att det föreligger ett högt hot med avseende på främmande makts underrättelseverksamhet. Det är den näst högsta nivån på en femgradig skala”.

ANNONS

”Främmande makt arbetar systematiskt och långsiktigt med inhämtning av både öppen och hemlig information. Genom att bland annat öka medvetenheten om vad som är skyddsvärt och inte sprida den informationen till utomstående kan man försvåra för främmande makt att komma åt informationen”, skriver Försvarsmaktens pressavdelning i mejl till GP.

LÄS MER:Spionexpert: Troligtvis mycket allvarligt

LÄS MER:Militär och FRA-anställd gripna i Säpoinsats

LÄS MER:Sverige har genomfört sin första operation som Natoland

ANNONS