Att rökning skulle kunna minska risken för att bli svårt sjuk i covid-19 bygger bland annat på en fransk forskningsrapport där studier gjorts på patienter som vårdats för covid-19 vid Pitié-Salpêtrière-sjukhuset i Paris.
LÄS MER: Här testas allmänheten för corona
Enligt studierna uppgav bara fem procent av de 482 patienterna som vårdades för covid-19 på sjukhuset att de rökte varje dag.
Det kan jämföras med att omkring 25 procent av den franska befolkningen är rökare.
Från England kom det i början av maj också en rapport om att rökare i mindre utsträckning än icke rökare finns representerade bland dödsfallen till följd av covid-19. Författarna bakom rapporten varnade dock för att rökning ger andra negativa konsekvenser för hälsan.
"Även om rökning har en liten skyddande effekt så torde den bli massivt utraderad av de väldokumenterade skador som orsakas av rökning”, skrev de brittiska forskarna bakom rapporten enligt DN.
En tes till att rökare skulle kunna klara sig bättre än icke rökare är att nikotin skulle kunna binda samman receptorer som det nya coronaviruset använder för att tränga sig in och föröka sig i celler.
LÄS MER: Här är länderna som testar flest
Har blivit kontaktade av franska forskare
Som en följd av de internationella studierna ska nu svenska forskare börja titta på vilken effekt snus kan ha och om svenskar som snusare är mindre begränsa att dö till följd av covid-19.
– Vi har blivit kontaktade av franska kollegor som har undrat om vi ska göra något. Om det skulle visa sig att även snus ser ut att skydda mot allvarlig covid-19 så kan man ju dra slutsatsen att det har något med nikotin att göra, säger professor Cecilia Magnusson, verksamhetschef vid Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin, till DN.
Resultatet av studien skulle kunna bli klar inom två månader, med brasklappen att det kan ta upp till åtta månader att slutföra den om skulle behövas göras ytterligare en fallstudie utöver den registerdata som redan finns för att kunna dra några säkra slutsatser om snusningens påverkan.
Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.
Kommentarer
Kommentera artikeln
Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.