Svensk hästkultur på väg att dö ut

ANNONS
|

Arbetshästar som nordsvensken blev till stora delar utan jobb när traktorn började dra plogen och lastbilen ersatte ölkärran. Och nu är det kris, meddelar Föreningen nordsvenska hästen.

I år har betäckningssiffrorna rasat till rekordlåga 327 ston. Runt 200 föl föds till våren, en för låg nivå för att hålla rasen genetiskt frisk.

–Andra raser har räknats som utrotningshotade när antalet födda föl hamnat under 500, säger Stefan Bleckert hos föreningen och pekar på allt vad den här hästen kan göra:

–Folk tänker nog på nordsvensken som en historiskt förlorad epok och de flesta ser framför sig en äldre farbror som kör timmerlass i skogen. Men nordsvensken är en slipad diamant som lämpar sig fint för westernridning och långritter.

ANNONS

Nordsvensken är en av bara tre inhemska raser, tillsammans med gotlandsruss och svensk ardenner.

Nu startar arbetet med att föra ut nordsvensken bland ryttare och allmänt hästintresserade. Föreningen vill visa upp sin ras i showprogram och på tävlingar.

–Vi måste vända siffrorna inom tre–fyra år, annars är nordsvensken dödsdömd, säger Bleckert.

Fakta: Välmusklad häst i många färger

Är Sveriges enda inhemska hästras tillsammans med gotlandsrusset och svensk ardenner.

Är en kallblodshäst med mankhöjd mellan 148 och 164 centimeter. Huvudet har rak profil med väl musklade ganascher (kinder) som ger ett kilformat utseende. Hals och rygg är långa och muskulösa, bogen har den rätta lutningen för en draghäst och bringan är bred. Benen har breda ledgångar och starka senor, rörelserna är energiska och taktmässiga.

Får ha färgerna brun, svartbrun, svart, fux, gulbrun, gulsvartbrun, gulsvart, isabell och blacka varianter. Skimmel bara om härstamningen bevisligen går tillbaka till de norska så kallade blåhästarna.

Källa: Föreningen nordsvenska hästen (TT)

ANNONS