Den svenska guldreserven består av 10 000 guldtackor. Varje tacka väger 12,5 kilogram. På bilden syns guldtackor staplade vid West Point i USA. ARKIV
Den svenska guldreserven består av 10 000 guldtackor. Varje tacka väger 12,5 kilogram. På bilden syns guldtackor staplade vid West Point i USA. ARKIV

Svensk guldreserv finns - på riktigt

ANNONS
|

Visa oss guldet!

För tre år sedan krävde högljudda tyska politiker bevis för att landets stora guldreserver utomlands existerar. På riktigt.

Detta efter att den tyska motsvarigheten till Riksbanken, Bundesbank, fått kritik av den federala revisionen för att varken Bundesbank eller någon oberoende revisor fysiskt kontrollerat vikt och äkthet på det utländska guldet.

Bundesbank tog kritiken på allvar och har nu dokumenterat och numrerat varje enskild guldflaga, skriver Der Spiegel. Det blev 270 316 guldtackor totalt, motsvarande 3 384 ton guld, var av cirka två tredjedelar finns utomlands, främst i USA.

Ingen koll

I samma veva, för tre år sedan, uppdagades att inte heller Riksbanken hade kontrollerat den del av den svenska guldreserven som förvaras utomlands.

ANNONS

Sedan dess har Riksbanken genomfört ett antal inspektioner. Och Heidi Elmér, chef för avdelningen för marknader på Riksbanken, har nu lugnande besked att ge:

-Guldet finns där det ska. Sedan 2013 har vi genomfört inspektioner med personal från Riksbanken på alla de fyra platser utomlands där vårt guld förvaras, säger hon.

Den svenska guldreserven är betydligt mindre än den tyska. Den består "bara" av 10 000 tackor eller 125,7 ton guld. Merparten, knappt 90 procent, förvaras utomlands. Hälften finns hos Bank of England.

Guldkombi

En poäng med att ha guld utomlands är att det snabbt kan omvandlas till andra valutor, exempelvis dollar om staten vill ge svenska banker likviditetsstöd. Snabbast på detta är man i London. Därför förvaras så mycket svenskt guld just där.

-Senast vi gjorde det var under finanskrisen 2008. Men guldet flyttades aldrig fysiskt. Det sker bara genom knapptryckningar. När vi sedan, efter någon vecka eller så, betalar tillbaka "återgår" guldet i Riksbankens ägo, säger Heidi Elmér.

Hon vill inte säga var de drygt 15 ton guld som förvaras i Sverige finns, men år 2013 kunde Dagens Industri berätta att det ligger någonstans "i Stockholm".

-Av naturliga skäl är det väldigt få som vet var det finns, säger Heidi Elmér.

Den svenska guldreserven består i dag av 125,7 ton guld och förvaras av fem centralbanker i lika många länder:

Riksbanken i Sverige, 12 procent.

Bank of England i Storbritannien, 50 procent.

Bank of Canada i Kanada, 26 procent

Federal Reserve i USA, 10 procent.

Swiss National Bank i Schweiz, 2 procent.

Sett över tid har den svenska guldreserven minskat i storlek. Mellan åren 2004-2009 sålde Riksbanken 60 ton guld.

Källa: Riksbanken

ANNONS