Svensk frimärkssamling till salu – för miljonbelopp

En svensk frimärkssamling ska gå under klubban i vår. Det rör sig om hundratals frimärken från 1855, alltså den svenska posthistoriens början, fram till 1872. Samlingen har ställts ut både internationellt och prisats med guldmedalj.
– Det här är första frimärksutgåvor, och det är oftast de som är värdefulla i varje land, säger Anna Johnsson Winqvist, presskontakt på auktionshuset Postiljonen.

ANNONS
|

Det som gör frimärken exklusiva är just hur unikt varje märke är. Enligt Anna Johnsson Winqvist har frimärkssamlare, eller filatelist som det också kallas, ofta ett utvalt samlarområde som de fokuserar på.

– Det kan vara frimärken från hela världen, sitt hemland eller katter. Just den här samlingen är en samling av klassiska frimärken, berättar Anna Johnsson Winqvist, presskontakt på auktionshuset Postiljonen.

Brev med märken värda hundratals kronor

Den som står bakom den dyrbara samlingen är Stefan Bielkhammar, som haft samlingen som sitt livsprojekt. I dag räknas han som en av Sveriges mest ansedda filatelister, enligt Anna Johnsson Winqvist.

– Vad man gör med frimärken i dag är att man ofta ställer ut dem på frimärksutställningar, så andra kan komma och titta men man berättar också en historia med sin utställning.

ANNONS

Samlingen innehåller en stor mängd skilling banco, en gammal svensk valör, och andra äldre frimärken. Bland de många utropen finns ett brev med två exemplar av 3 skilling banco med utropspris 280 000 kronor.

Kan man klassa Stefans samling som en bit historia?

– Ja absolut, en bit svensk posthistoria är det, säger Anna Johnsson Winqvist.

Säljaren: ”Guldmedaljen en fin slutpunkt”

Anledningen till att Bielkhammar, som idag är i 80-årsåldern, nu säljer sin samling är helt enkelt att han är klar och att hans samling är komplett. I ett sms till GP skriver han:

Jag har samlat frimärken i hela mitt liv och att vara klar med samlingen känns bra med var jag befinner mig åldersmässigt. Guldmedaljen jag vann 2023 blev en fin slutpunkt. Att ta samlingen ytterligare ett steg och hitta frimärksobjekt ännu mer sällsynta och med ännu högre kvalitet skulle kräva mycket tid och arbete.”

Samlingen säljs uppdelad på auktionshuset Postiljonen. Första delen med över 200 märken säljs den 22 mars i Malmö, och enligt Anna Johnsson Winqvist är det många som visat intresse. Utropspriset för den totala samlingen uppgår till tio miljoner kronor.

LÄS MER:Sveriges första frimärke sålt för en miljon

LÄS MER:Gunilla Perssons smycken ska säljas inom kort

LÄS MER:Därför säljer kronofogden 667 000 burkar energidryck

LÄS MER:Bankfacket borrades upp – helt utan Lennarts vetskap

ANNONS