EU flaggan. Arkivbild.
EU flaggan. Arkivbild. Bild: Michael Sohn

Svensk EU-politik får kritik för passivitet

Från årsskiftet är Sverige ordförandeland i EU under sex månader. Men nu får Sverige kritik för alltför stor politisk passivitet inom unionen.

ANNONS
|

Sverige behöver vara mer offensivt för att inte halka efter i EU-politiken, skriver Marcus Wallenberg, Anders Lindberg och Tuula Teeri I en debattartikel i Dagens Nyheter.

Enligt skribenterna – som är ordförande, vice ordförande respektive vd i Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien (Iva) – är ett starkare Sverige i EU en förutsättning för att både Sverige och svenska företag ska stå sig i den internationella konkurrensen.

De framhåller även en rapport från Iva, för att peka på lösningar.

Debattörerna menar att alla nya EU-förslag bör prövas mot den inre marknaden och att regeringen ska driva på arbetet med en ny konkurrensstrategi och prioritera handelsförhandlingar med USA och Kina. De skriver även att Sverige bör driva på för att alla EU-länder ska satsa minst tre procent av sin bnp på forskning.

ANNONS

För att minska risken för onödig detaljstyrning inom EU föreslår de att Sverige bör lyfta frågan om hur subsidiaritetsprincipen om närhet till beslutsnivåer kan stärkas. De framhåller även att EU bör öka energisäkerheten och motverka protektionism.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS