Lite mer regn så kan det gå att fylla svampkorgen de närmaste veckorna. Arkivbild
Lite mer regn så kan det gå att fylla svampkorgen de närmaste veckorna. Arkivbild

Svampplockare får hoppas på åskskurar

Inte hittat så mycket svamp i sommar? Ge inte upp. Lite mer regn så finns det alla möjligheter att både kantareller och soppar kan dyka upp i skogarna de närmaste veckorna.

ANNONS
|

- Mitt råd är att hålla koll på åskskurarna. Man ska se var regnet har kommit och sedan vänta en eller två veckor innan man ger sig ut. En varm period följt av regn kan absolut ge en hel del svamp, säger Kill Persson, kontaktperson för Sveriges Mykologiska Förening, till TT.

Hittills i år har tillgången på svamp varierat kraftigt mellan olika geografiska områden. I Kill Perssons hemtrakter i närheten av Halmstad har det kommit en hel del regn och det har inte varit särskilt svårt att fylla korgarna med matsvamp.

ANNONS

Kan bli gynnsamt

- Däremot har jag kompisar i Södermanland och Östergötland som varit besvikna. Där har det också varit torrare. Men nu har jag sett att ostkusten, Öland och Gotland kan få upp emot 30-35 millimeter regn den närmaste tiden. Då kan det bli väldigt gynnsamt att gå ut och plocka om ett par veckor.

Mängden nederbörd spelar stor roll för svamptillgången.

- Svampar är ju konstiga på det sättet att de lever nere i marken trots att vädret är torrt, men själva fruktkroppen som vi vill åt kommer inte om det inte regnar. Vi svampnördar vill ju ha varmt och blött. Inte som i fjol höst när det i mina trakter var milt och vackert men torrt, säger Kill Persson.

Också norrländska svampälskare kan hoppas på en bra höst – om man får tro väderleksrapporterna.

Ökat intresse

- Säsongen börjar lite senare där. Men jag såg att bland annat Västerbotten skulle få en hel del regn. Det gör att man kan hoppas på mycket kantareller i inlandet i höst.

ANNONS

Kantarell, karljohansvamp och dess närmaste släktingar är det som de allra flesta svampplockare är ute efter. Och mykologiska föreningen tycker sig se ett ökat intresse för svampar bland unga.

- Det kommer en ung generation med ett "grönt" tänk, att använda det som står till buds i naturen. Det känns som ett positivt tecken att allt fler blir intresserade, säger Kill Persson.

TT

Fakta: Chansa aldrig i svampskogen

Matsvampar är en bra källa till fiber, vissa vitaminer och mineraler som till exempel niacin, mangan och kalium. Vildplockad svamp bidrar till vitamin D, vilket är unikt bland vegetabiliska livsmedel. Svampar som kantarell, trattkantarell och karljohansvamp innehåller mer D-vitamin än många fiskarter.

Plocka bara sådana svampar som du är säker på är bra matsvampar. Chansa aldrig om du är det minsta osäker. Det finns tyvärr en del svamp som är giftig och kan ge svåra skador. Vissa arter kan till och med vara dödliga. Kunskapen ökar och svampböcker blir föråldrade. Läs på i nya svampböcker om vilka svampar du kan njuta av och vilka du ska undvika innan du ger dig ut i svampskogen!

Många ätliga svampar kan också ge symtom om de äts råa eller otillräckligt tillagade. Så tänk på att tillaga svampen ordentligt.

Källa: Livsmedelsverket

ANNONS