Svagt stöd i riksdagen för amnesti för afghaner i Sverige. Här en demonstration i Boden till stöd för ett tiotal afghaner som hungerstrejkar för att få stanna i Sverige. Arkivbild.
Svagt stöd i riksdagen för amnesti för afghaner i Sverige. Här en demonstration i Boden till stöd för ett tiotal afghaner som hungerstrejkar för att få stanna i Sverige. Arkivbild. Bild: Jens Bäckström / TT

Svagt stöd i riksdagen för amnesti för afghaner

Efter talibanernas maktövertagande i Afghanistan har frågan om amnesti för afghanerna i Sverige rests. Men i riksdagen är det bara Vänsterpartiet som är för det.

ANNONS

Den 16 juli utfärdade Migrationsverket ett omedelbart stopp för utvisning och avvisning till Afghanistan. Det finns i dag cirka 7 000 personer med ut- eller avvisningsbeslut till Afghanistan. Av dem berörs ungefär 1 900 personer direkt av beslutet. Resten har i dag tillfälliga uppehållstillstånd.

Vänsterpartiet anser att alla afghaner i Sverige bör få skydd i Sverige efter händelseutvecklingen i Afghanistan.

Behöver agera

– Det är uppenbart att de riskerar drabbas av urskillningslöst våld. Vi förväntar att Migrationsverket snarast ändrar sin bedömning så att alla afghaner - oavsett tidigare beslut - får det skydd de har rätt till. Om inte behöver regering och riksdag agera genom en amnesti eller andra ändringar i utlänningslagen, säger partiets migrationspolitiska talesperson Christina Höj Larsen (V).

ANNONS

Men Vänsterpartiet får ingen uppbackning från övriga partier i riksdagen. Närmast är Miljöpartiet, vars språkrör Per Bolund svävar på svaret.

– Jag vill inte ge något exakt svar, men vår inriktning är att ge långsiktig trygghet till människor som annars skulle hamna i en helt ohållbar situation, säger han till Expressen.

Inte regeringslinje

Övriga partier är tydliga med att de inte vill se någon generell amnesti för den här gruppen. Migrationsminister Morgan Johansson (S) vill inte kommentera frågan men låter hälsa att amnesti inte är regeringens linje. Det finns alltid möjlighet för människor att söka på nya villkor hos Migrationsverket, framhåller han.

Sverigedemokraterna anser att ett nej ska vara ett nej. Liberalerna håller fast vid individuell prövning.

– Sen är det bra att ingen utvisas tillbaka till Afghanistan, men när det gäller asyl i Sverige så menar jag att vi ska hålla fast vid att bedömningar görs individuellt. Jag tror inte på att fatta beslut på gruppnivå om amnesti, men var och en kan lämna in ansökan om att läget har förändrats och att man vill söka asyl på nytt, säger partiledaren Nyamko Sabuni till TT.

Fel signal

Kristdemokraterna är väldigt tydliga.

– Amnesti är inte aktuellt, punkt och slut. Det skulle i dagsläget vara en av de absolut sämsta saker Sverige kan göra, av det enkla skälet att det skickar en extremt konstig signal till alla migranter att ett nej i Sverige kan bli ett ja i slutändan, säger partiets talesperson Hans Eklind.

ANNONS

Centerpartiet framhåller att det är viktigt att ingen utvisas till Afghanistan i nuläget. Han man skyddsskäl och befinner sig i landet ska man få stanna här. Däremot ingen generell amnesti.

Även Moderaterna säger nej och hänvisar till att människor ska behandlas lika inför lagen.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS