Det kan ta tid, säger statsminister Magdalena Andersson (S) om Natoprocessen under torsdagens pressträff.
Det kan ta tid, säger statsminister Magdalena Andersson (S) om Natoprocessen under torsdagens pressträff. Bild: Henrik Montgomery/TT

Svårt bli klara till Natotoppmötet i Madrid

Sveriges förhoppning är att samtalen med Turkiet ska vara avklarade före Natotoppmötet i Madrid i slutet av juni. Men risken ökar för att det inte kommer att bli så.
– Sådant här kan ta lite tid, säger statsminister Magdalena Andersson (S).

ANNONS

Samtalen mellan Sverige, Finland och Turkiet fortsätter, enligt UD:s kabinettssekreterare Robert Rydberg, som för övrigt är sparsam med information.

– Samtalen fortsätter och i nära armkrok med Finland, säger Rydberg till TT efter det att utskottet fått information om läget för samtalen under torsdagen.

Det finns inget bestämt om när samtalen ska vara klara.

– Det finns ingen deadline, men det vore bra och det är vår förhoppning att vi ska bli klara till Madrid-mötet. Det tror jag också våra blivande partners tycker. Det är viktigt där att visa enighet, säger Robert Rydberg.

Risk för att inte bli klara

På toppmötet ska Nato anta ett nytt strategiskt dokument för Natos prioriteringar. I det gamla från 2010 står det fortfarande att Ryssland är en partner.

ANNONS

Det är en rimlig förhoppning att vara klara med samtalen till toppmötet, men för varje dag som går ökar risken för att det inte blir så, enligt utrikesutskottets vice ordförande Hans Wallmark (M).

– Inte minst Spanien vill att toppmötet ska vara en uppvisning i enighet och tydlighet gentemot Ryssland, och då är det bra om man hade låtit Sverige och Finland åtminstone passera den första kurvan. Och för varje dag som går ökar trycket för att Madrid-mötet blir den framgång som Nato vill ha det till, säger Wallmark.

"Kan ta tid"

På en presskonferens i riksdagen fick statsminister Magdalena Andersson frågan om hur lång tid hon räknar med att det tar att reda ut de frågor som Turkiet har rest inför ett svenskt Natomedlemskap.

– Sådant här kan ta lite tid, säger Andersson.

– Vi arbetar naturligtvis så snabbt som möjligt med att lösa ut de frågor som finns, tillägger hon.

Samtidigt har den politiska vilden Amineh Kakabaveh ställt ultimatum om ett stopp för vapenexport till Turkiet för att stödja den nya budgeten som ska läggas fram för omröstning i riksdagen nästa vecka.

– Amineh Kakabaveh får välja om hon vill rösta på förslaget, säger Andersson och förtydligar att det inte finns något vapenembargo mot Turkiet.

ANNONS

– Vad gäller frågan om vapenexport till Turkiet är det något som vår myndighet ISP beslutar om och där fattar man beslut från fall till fall – det är inte så att vi har ett vapenembargo mot Turkiet.

I onsdags rapporterade turkiska medier att president Erdogan åter hänvisar till frågan om den av EU terrorstämplade organisationen PKK och den kurdiska YPG-milisen i Syrien.

Erdogan påstår att terroristorganisationer kan verka fritt i Sverige. Han kräver ett skriftligt svar från Sverige och Finland på ett formellt brev om frågan som sänts från Ankara.

Kabinettssekreterare Robert Rydberg vill inte kommentera det kravet men framhåller att man kanske inte ska fästa så stor vikt vid enskilda händelser och utspel.

Ingen uppdelning

I Bryssel vill heller inte Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg kommentera detaljer om krav och möten i processen.

– Jag har stor respekt för att det är er uppgift som journalister att ställa frågor. Men min uppgift som generalsekreterare är att inte svara. För det gör det bara svårare att få till en lösning. Vi pratar om vanskliga frågor som kampen mot terror och andra saker som Turkiet har tagit upp, säger Stoltenberg på en pressträff med nordiska journalister efter torsdagens försvarsministermöte i Nato.

Han betonar också att det fortsatt inte är aktuellt att dela på Finlands och Sveriges ansökningar.

ANNONS

– Sverige och Finland har lagt stor vikt vid att gå tillsammans. Det är ett beslut som Nato fullt ut respekterar. Vi hanterar detta som en process.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS