Karlstads universitet lägger ned ett disciplinärende mot en student. Arkivbild.
Karlstads universitet lägger ned ett disciplinärende mot en student. Arkivbild. Bild: Fredrik Persson/TT

Student trakasserade men får vara kvar

Studenten hånade och trakasserade läraren och andra studenter. Men Karlstads universitet stänger inte av honom. Det saknas lagligt stöd för det, enligt universitetet.

ANNONS
|

Fallet rör en student, som av universitetet beskrivits som "en nätprofil med uttalat högernationalistisk agenda". Han anmälde sig till kursen Ras och vithet i Sverige, i syfte att granska den och "politiska aktivister på vänsterkanten". Men hans metoder ledde till att läraren sjukskrevs och flera studenter hoppade av, vilket flera medier har rapporterat om.

Studenten anmäldes till lärosätets disciplinnämnd, vars beslut blev att lämna ärendet utan åtgärd. Studenten blir varken varnad eller temporärt avstängd.

Enligt nämnden är det visserligen klarlagt att studenten utsatt både studenter och kursledaren för trakasserier genom kränkningar i form av bland annat hån och tillmälen på nätet och i sociala medier. Men trakasserierna har inte varit diskriminerande på det sätt som krävs för avstängning, enligt disciplinnämndens protokoll.

ANNONS

Studenten kan inte heller stängas av för att ha stört undervisningen, enligt nämnden. Hans inlägg på nätet kan framstå om kränkande och omdömeslösa, men är inte "av en sådan dignitet att de i sig skulle motivera disciplinära åtgärder", enligt nämnden. Inte heller att studenten gett sken av att filma en föreläsning är tillräckligt skäl.

Rektorn emot

En ledamot i nämnden ansåg att studenten borde stängas av: universitetets rektor och nämndens ordförande Jerker Moodysson.

Han säger att nämnden lutat sig mot ett tidigare fall, från 2005, där kammarrätten i Stockholm slog fast att studenter bara undantagsvis kan få en disciplinpåföljd för saker som hen skrivit eller sagt på sociala medier.

– I dag har vi en helt annan verklighet med många fler sociala medier. Jag anser att vi inte längre kan luta oss mot ett 18 år gammalt prejudikat, säger Jerker Moodysson.

Fråga om tolkning

Han håller inte heller med nämnden när det gäller studentens eventuella filmande. Oavsett om kameran var påslagen eller inte så påverkades de andra studenterna negativt.

Regeringen har aviserat en lagskärpning, som skulle ge fler möjligheter att avskilja en student från utbildningen.

– Jag är inte säker på att det ens krävs en lagändring. Ett regelverk måste alltid tolkas, och det måste tolkas utifrån hur samhället ser ut i dag, säger Jerker Moodysson.

ANNONS

Fakta: Lagstiftningen

Universitet och högskolor får vidta disciplinära åtgärder mot studenter. Åtgärderna är varning och avstängning.

Avstängning innebär att studenten inte får delta i undervisning, prov eller annan verksamhet i utbildningen. Avstängningen får inte vara längre än sex månader.

En student kan stängas av om hen har fuskat eller försökt fuska, stör eller hindrar undervisningen, utsätter en annan student eller en anställd för etniska trakasserier, trakasserier på grund av sexuell läggning, trakasserier på grund av funktionshinder eller sexuella trakasserier.

Regeringen har aviserat en lagskärpning, i syfte att göra det enklare för lärosätena att stänga av studenter.

Ytterligare ett steg:

En student som bedöms utgöra en fara kan avskiljas från studierna. Detta gäller exempelvis om studenten lider av psykisk störning, missbrukar alkohol eller narkotika eller har gjort sig skyldig till allvarlig brottslighet.

Det är Högskolans avskiljandenämnd, som har hand om ärenden om avskiljande.

En utredning som överlämnades till regeringen hösten 2021 föreslog en ny avskiljandegrund: studenter som uppträder "särskilt klandervärt", exempelvis med hot, våld eller allvarliga trakasserier mot andra studenter eller lärare, ska kunna avskiljas.

Källa: Högskolans avskiljandenämnd, regeringens webbplats

ANNONS