Stockholm 20230929Justitieminister Gunnar Strömmer (M) under pressträff efter ett möte med rikspolischef Anders Thornberg, och överbefälhavare Micael Bydén där de pratade om den den senaste våldsvågen.Foto: Anders Wiklund  / TT / Kod 10040
Stockholm 20230929Justitieminister Gunnar Strömmer (M) under pressträff efter ett möte med rikspolischef Anders Thornberg, och överbefälhavare Micael Bydén där de pratade om den den senaste våldsvågen.Foto: Anders Wiklund / TT / Kod 10040 Bild: Anders Wiklund /TT

Strömmer om gängvåldet: ”Det kommer att fortsätta”

Våldsvågen som sveper över Sverige lär fortsätta. Det säger justitieminister Gunnar Strömmer i en intervju i TV4 Nyhetsmorgon på lördagen.

ANNONS

September är en av de blodigaste månaderna hittills. 11 personer har skjutits ihjäl och en kvinna dödades i samband med sprängningen i Uppsala tidigare i veckan.

Våldsvågen som sveper över landet lär fortsätta, enligt justitieminister Gunnar Strömmer i en intervju i TV4 Nyhetsmorgon.

– Vi måste vara helt uppriktiga med svenska folket. Vi kan inte alls garantera att det här inte kommer att fortsätta. Min bedömning är att vi måste utgå från att det här kommer att fortsätta och att det kan bli värre innan det blir bättre, säger han i intervjun.

Experten: Nästa steg är internationella maffior

Han är inte ensam om den analysen.

ANNONS

I en intervju med GP säger experten Maria Wallin, sociolog, samhällsvetare och tidigare analytiker hos polisen att ”Situationen är riktigt akut. Vi kan säga att vi är i slutet av början”.

Hon varnade för de kriminella nätverken redan 2007. Hon bedömer, likt Gunnar Strömmer, att läget kommer förvärras.

– Jag säger bara det – vakna. Det jag ser framåt är att vi får in etableringar av tunga internationella maffior. Det är nästa steg, säger hon i en intervju med GP.

I tv-soffan får Gunnar Strömmer frågan om det inte är dags för partierna att samarbeta för att hitta lösningar. Han svarar:

– Jag tänker två saker. Det ena är att ja, det är inte ett läge att reducera det här till partipolitiskt tjafs, vi måste fokusera så breda majoriteter som det bara går.

LÄS MER:Carin Götblad: Vi måste förstå varför svenska barn mördar

LÄS MER:Polischeferna om risken att våldsvågen sprider sig i landet

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Ida Johansson förklarar och analyserar privatekonomi och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS