Justitieminister Gunnar Strömmer och Jonas Trolle, chef på Center mot våldsbejakande extremism.
Justitieminister Gunnar Strömmer och Jonas Trolle, chef på Center mot våldsbejakande extremism. Bild: Anders Wiklund/TT

Strömmer: Finns behov av att fler kliver fram

I spåren av det försämrade säkerhetsläget ska dialogen mellan myndigheter och muslimska samfund stärkas för att motverka radikalisering.
– Det finns ett stort behov av att fler kliver fram och gör ännu mer, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M).

ANNONS

Regeringen ger Center mot våldsbejakande extremism (CVE) i uppdrag att förstärka samverkan mellan myndigheter för att förebygga radikalisering och spridning av våldsbejakande extremism. Bakgrunden är det försämrade säkerhetsläget i Sverige och den höjda terrorhotnivån.

Bland annat ska dialogen med muslimska samfund stärkas och utvecklas.

– Det finns ett stort behov av att fler kliver fram och gör ännu mer för att skapa en bredare förståelse av hur vårt samhälle fungerar, men också bidrar till att kyla av situationen om den riskerar att hetta till, säger Strömmer.

Enligt Jonas Trolle, chef för CVE, finns det exempel på muslimska samfund som försökt nyansera bilden av Sverige som islamfientligt under korankrisen.

ANNONS

– Jag är av uppfattningen att många företrädare för de grupperna inte heller känner igen sig i det här narrativet som beskrivs utomlands ifrån, säger Trolle.

Gunnar Strömmer framhåller att Säpos bedömning är att hotet mot Sverige kommer att bestå under en längre tid. Det blir därför extra viktigt att arbeta långsiktigt, anser han.

– Myndigheter ska samverka på ett mer effektivt sätt med olika aktörer regionalt och lokalt för att kunna upptäcka personer som är på glid, med våldsbejakande eller extrema uppfattningar. Både ringa in individer och sammanhang där den typen av föreställningar frodas, och med gemensamma krafter försöka trycka tillbaka det, säger han.

Om ett år, den 29 augusti 2024, ska CVE lämna en samlad redogörelse för uppdraget.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS