Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ett 50-tal fordon rör sig genom Västsverige under tisdagsmorgonen och förmiddagen. Bland annat stridsfordon 90 som här ses på Stadshusbron utanför Stadshuset. under en övning i Stockholm.  Bild: HENRIK MONTGOMERY / TT
Ett 50-tal fordon rör sig genom Västsverige under tisdagsmorgonen och förmiddagen. Bland annat stridsfordon 90 som här ses på Stadshusbron utanför Stadshuset. under en övning i Stockholm. Bild: HENRIK MONTGOMERY / TT

Stridsvagnar i trafiken när Försvarsmakten ska bygga flytbro

Ett stort antal stridsvagnar och andra tunga fordon kommer röra sig runt Skövde, Jönköping och Skillingaryd i dag som en del av militärövningen Sydfront 21. Övningen kan leda till att det går långsamt i trafiken i området.

Mellan den 25 april och 10 maj har Försvarsmakten en övning i mellersta och södra Sverige som kallas Sydfront 21. I dag, tisdag, ska ett 50-tal tunga fordon transporteras mellan Skövde och Skillingaryd via Jönköping. Det handlar om exempelvis stridsvagnar och pansarskyttefordon. De väntas nå sitt mål mellan klockan 9 och 10 och kan påverka trafiken under förmiddagen.

– Då är det nog en hel del och lite innan dess också. Från Byarum och nedåt är det stridsvagnar och andra tyngre fordon, säger Joacim Hallberg, biträdande övningsledare för momenten i Skillingaryd.

Tanken är att styrkorna ska lastas av vid Byarum längs gamla E4:an för att sedan rycka fram mot Skillingaryd med stridsvagnar och tyngre fordon. Därefter kommer de till Lagan där de ska genomföra övningens huvudmoment, nämligen bygga en 100 meter lång flytbro vid industriområdet Götafors. Det följs av strider på ett skjutfält.

– Man ska ha uppsikt över att det rör sig tyngre fordon i området med sämre möjlighet att se omkring sig. De har folk som står upp i luckorna, så de kan se trafiken, men de kan ha svårare att se i korsningar och så, säger Joacim Hallberg.

Han förväntar sig inga stopp i trafiken, men tror att det kan gå långsammare.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.