Centerpartiets partiledare Annie Lööf. Arkivbild.
Centerpartiets partiledare Annie Lööf. Arkivbild.

Strandhälls öde hänger på få röster

Centerpartiets röster kan fälla socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S). Men C-ledaren Annie Lööf dröjer med besked. Klart är dock att både Liberalerna och Sverigedemokraterna kommer att rösta för misstroendeförklaringen.

ANNONS

Moderatledaren Ulf Kristersson har väckt ett formellt misstroendevotum mot Annika Strandhäll. Och stödet för att fälla ministern för turerna kring Försäkringskassans sparkade generaldirektör Ann-Marie Begler växer.

För att fälla Annika Strandhäll i omröstningen i riksdagen den 28 maj krävs 175 röster. När nu M, KD, SD, och L ställt sig bakom initiativet saknas två, eller möjligen en röst beroende på om och hur den avhoppade liberalen Emma Carlsson Löfdahl röstar.

Så blickarna riktas nu mot Centerpartiet. Ställer sig partiet bakom misstroendeförklaringen är saken klar.

- Vi kommer självklart lämna besked om hur vi ställer oss till Moderaternas förslag om misstroendeförklaring i god tid innan omröstningen i kammaren, säger Annie Lööf och tillägger att hon just nu har fullt fokus på EU-valrörelsen.

ANNONS

Men misstroendeverktyget ska användas med försiktighet, betonar hon.

- Använder man det ska man verkligen ha på fötterna och allvarlig och saklig grund.

Irriterad Löfven

I riksdagens konstitutionsutskott (KU) pågår en granskning av hur Strandhäll agerade när Begler blev av med jobbet. En preliminär justering av betänkandet görs den 28 maj, med slutjustering och pressträff om vad KU kommit fram till den 4 juni.

Statsminister Stefan Löfven (S) har kallat M:s misstroendeförklaring desperat och han är kritisk mot att Ulf Kristersson inte kunde avvakta tills KU:s granskning är klar.

- Att inte invänta en seriös behandling av KU måste betraktas som oseriöst. Jag beklagar att andra partier hänger på och avstår från att invänta KU:s granskning, säger Löfven.

Även Liberalernas ledare Jan Björklund hade helst inväntat KU.

- Det hade varit ännu bättre om misstroendevotum väckts efter att KU:s granskning var klar. Men nu äger den rum den 28 maj. Det har inte vi bestämt, men nu blir det så. Vi har tillräckligt med underlag för att göra det här ställningstagandet, säger Jan Björklund (L).

ANNONS

"Oförsvarbart"

Liberalernas riksdagsgrupp har därför redan bestämt sig för att rösta för misstroendeförklaringen.

- Annika Strandhäll har agerat på ett sätt som är oförsvarbart, säger Jan Björklund.

- Först sparkade hon en skicklig generaldirektör på uppenbart valtaktiska och partipolitiska grunder. När hon i efterhand ska förklara detta ger hon olika versioner som är inbördes motstridiga och som dessutom motsägs av höga statstjänstemän som på olika sätt varit involverade i processen.

Björklund tror inte att beslutet kommer att påverka budgetsamarbetet med S.

- Vi är överens om budgetsamarbetet och om 73 punkter på olika reformer som ska genomföras i Sverige. Vi är inte överens om att Liberalerna ska rädda kvar statsråd som begår tjänstefel i sin ämbetsutövning, säger han.

ANNONS

"Alldeles självklart"

På en pressträff i Helsingborg säger Jimmie Åkesson att Annika Strandhäll har "gjort bort sig rejält".

- Som det ser ut just nu är det alldeles självklart att vi stödjer en misstroendeförklaring, säger Åkesson.

- Om inget nytt, dramatiskt framkommer de närmaste dagarna före omröstningen den 28 maj, så kommer vi att stödja misstroendeförklaringen.

TT

Bakgrund: Turerna kring chefsposten

Den 27 april förra året kallade dåvarande socialministern Annika Strandhäll (S) till presskonferens för att meddela att Försäkringskassans generaldirektör Ann-Marie Begler skulle bytas ut omedelbart. Beslutet var helt oväntat och Strandhäll hade svårt att förklara vad som låg bakom.

Begler gjorde klart att hon hade velat fortsätta och hävdade senare i intervjuer att hon fick sparken för att regeringen var rädd att förlora valet på grund av debatten om Försäkringskassan som hjärtlös och stelbent byråkratisk.

Strandhäll sade att det inte alls handlade om det utan att Begler inte gjort nog för att se till att människor inte hamnar i limbo mellan Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen, när de inte längre beviljas sjukpenning utan måste söka jobb.

Regeringen och Strandhäll KU-anmäldes för petningen av Begler.

En permanent ersättare på generaldirektörsposten – Nils Öberg, som nu leder Kriminalvården – utsågs först i maj i år.

ANNONS