Strandhälls besked om kärnavfall undanröjer misstroendehot

Liberalerna och Kristdemokraterna släpper hotet om att försöka fälla klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S) om kärnavfallet. Beskedet kommer efter att ministern klargjort att regeringen ska fatta beslut om slutförvaret den 27 januari 2022.
– Det viktigaste för oss är att beslutet fattas, för annars riskerar ytterligare reaktorer att läggas ned, säger Nyamko Sabuni (L) till TT.

ANNONS
|

Annika Strandhäll har som ny miljöminister ärvt frågan om lagring och slutförvar av utbränt kärnavfall av sin företrädare Per Bolund (MP). Frågan har beretts under lång tid och ett besked har efterfrågats både av branschen, kärnkraftskommuner och regeringens politiska motståndare.

Liberalerna hotade att väcka misstroende mot först Bolund och därefter Strandhäll, och backades i detta upp av KD, om regeringen inte gav ett besked senast vid lucia. Alltså på måndag.

LÄS MER:Sabuni hoppas fälla Strandhäll – med S-röster

Klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S) berättade vid en pressträff om regeringens arbete med frågan om slutförvar av använt kärnbränsle och radioaktivt avfall.
Klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S) berättade vid en pressträff om regeringens arbete med frågan om slutförvar av använt kärnbränsle och radioaktivt avfall. Bild: Lars Schröder/TT

”Slutet på extremt lång process”

Sedan Strandhäll tillträdde för drygt en vecka sedan har hon bemött frågan med att hon kommer att ”ge besked i närtid” och på onsdagen kallade hon till pressträff för att redogöra hur regeringen nu går vidare. Enligt Strandhäll är man nu inne i slutfasen av processen efter ”ett mycket omfattande arbete”.

ANNONS

– Det här är slutet på en extremt lång process. Jag bedömer att vi nu har det underlag som krävs för att regeringen ska kunna fatta sitt beslut, säger hon.

Vilket slags beslut regeringen avser att fatta vill hon dock inte avslöja, om det blir ett ja eller ett nej:

– Det är inget jag kan ta ställning till här i dag. Det baseras på de beslutsunderlag som nu håller på att skrivas fram.

I januari nästa år ska regeringen ta beslut om slutförvar av utbränt kärnavfall.
I januari nästa år ska regeringen ta beslut om slutförvar av utbränt kärnavfall. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

Beskedet om slutförvar av utbränt kärnbränsle i Östhammars kommun ska enligt Strandhäll fattas den 27 januari 2022. Och innan dess ska man också bestämma om möjligheten att utöka den så kallade mellanlagringen i Oskarshamn, ett beslut som preliminärt ska tas den 22 december i år.

– Vi har för avsikt att fatta beslut i vad som är Sveriges största miljöärende någonsin, kring en process som har pågått i decennier, och lämnar nu det besked som många aktörer gått och väntat på. Jag är i dag väldigt konkret, talar om hur en tidsplan för detta beslut ser ut, säger hon.

Hon tillade att hon inte visste om hennes besked skulle avvärja hotet från oppositionen.

– Om det är så att det finns partier i Sveriges riksdag som tycker att vi ska strunta i huruvida vi får ett beslut som är juridiskt hållbart eller uppfyller formella krav som slutkommunicering, och vill ställa ett misstroende på grundval av de frågorna, då får det vara upp till de partierna.

ANNONS
Nyamko Sabuni, Liberalernas partiledare.
Nyamko Sabuni, Liberalernas partiledare. Bild: Anna Tärnhuvud

L och KD drar tillbaka hot

Kort därefter kom dock besked från såväl L som KD.

Nyamko Sabuni, partiledare för Liberalerna, sa till TT att man drar tillbaka sitt hot mot Strandhäll.

– Det är positivt att vi nu fått tydligt besked om när beslutet ska fattas. Det här bevisar att Miljöpartiet medvetet har förhalat beslutet, för alla underlag finns där. Det är anmärkningsvärt hur regeringen har agerat, säger hon till TT.

L hade dock inte själva kunnat väcka misstroende, då man inte har tillräckligt många mandat i riksdagen för detta. För detta hade man behövt hjälp av KD.

Partiledaren Ebba Busch (KD) deklarerade dock på Facebook, kort efter Strandhälls besked, att man inte kommer att gå vidare med hotet – i alla fall just nu. KD avvaktar med ytterligare hot till i januari.

”Kristdemokraterna har tidigare meddelat att vi ställer oss bakom ett misstroende mot Annika Strandhäll om beslut om slutförvar inte fattas. Nu behöver regeringen fullfölja på dagens besked annars tvekar vi inte att sätta samma tryck på regeringen igen.” skriver hon.

Bolund: Politiskt frampressat beslut

Före detta klimatminister Per Bolund, språkrör (MP), som haft ansvar för frågan till för en vecka sedan, är inte nöjd med beskedet om att regeringen nu anser sig vara redo att gå till beslut.

ANNONS

– Jag tycker att det här är ett beslut som verkar politiskt frampressat av oppositionen som beter sig otroligt oseriöst. Det oroar mig väldigt mycket att man tycker att Sveriges viktigaste miljöärende någonsin kan hanteras under hot, istället för att ta den tid som krävs för att få svar på helt avgörande frågor, säger han till TT.

Enligt Bolund hade ett beslut kunna dröja till dess man fått svar på viktiga frågor om hållbarheten i kopparkapslarna som ska omsluta avfallet, men också om vem som ska ha ansvaret för tillsynen och hur man ska kommunicera om slutförvaret 100 000 år in i framtiden.

Kärnkraftsoperatörerna i Sverige välkomnar dock beskedet.

– Det är mycket viktigt att vi får ett beslut för hela kärnavfallsfrågan så att vi kan ta ansvar för kärnkraftens avfall på ett långsiktigt säkert sätt, säger Anna Borg, Vattenfalls vd.

LÄS MER:

ANNONS