Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Annika Strandhäll (S) intar en ny roll i sitt parti. Bild: Erik Simander/TT
Annika Strandhäll (S) intar en ny roll i sitt parti. Bild: Erik Simander/TT

Strandhäll blir Socialdemokraternas första talesperson för jämställdhet

För drygt ett halvår sedan lämnade Annika Strandhäll rollen som socialminister. Nu blir hon Socialdemokraternas första jämställdhetspolitiska talesperson.

Annika Strandhäll (S) blir socialdemokraternas jämställdhetspolitiska talesperson, det skriver hon på Facebook. Det blir första gången som partiet har en sådan post.

Strandhäll, som föddes och växte upp i Göteborg, var under åren 2017 till 2019 socialminister i Stefan Löfvens regeringar, men i september förra året lämnade hon ministerposten efter sin sambos död.

LÄS MER: Annika Strandhäll om sambons död

LÄS MER: Annika Strandhäll avgår efter sambons död

Nu skriver hon att våldet ökar i hemmen i coronakrisens spår:

"I coronakrisens spår ser vi nu hur våldet i hemmen ökar när människor låses in i sina hem. För att ta ett exempel har ökningen i Frankrike varit 30% i nedstängningens spår. Liknande ökningar har rapporterats över Europa, Nordamerika och Kina.

Inte konstigt, vi vet alla hur samtalen kring detta även i Sverige ökar i samband med semestrar och t ex julledigheter."

Hon skriver också om att 70 procent av världens hälsovårds- och omsorgspersonal är kvinnor, och att det nu är dessa kvinnor som står vid pandemins frontlinje.

– Det är ingen hemlighet att jag även i mina tidigare politiska och fackliga roller har haft ett starkt jämställdhetsfokus och att de frågor jag ansvarat för haft en tydlig vinkling där man har kunnat se jämställdhet kopplat till kvinnor och flickor, som psykisk ohälsa, sjukskrivningar, pensioner, säger Strandhäll till Aftonbladet.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.