Skärpta straff föreslås för den som bedriver svart körskola. Och den som fuskar på körkortsprov ska kunna bli avstängd. Arkivbild.
Skärpta straff föreslås för den som bedriver svart körskola. Och den som fuskar på körkortsprov ska kunna bli avstängd. Arkivbild. Bild: Henrik Montgomery/TT

Straffen skärps för svarta körskolor

ANNONS

Regeringen föreslår att straffen skärps för personer som bedriver illegal körskola, alltså utan de tillstånd som krävs. Den som driver en svart körskola ska kunna dömas till upp till två års fängelse.

"Svarta trafikskolor är ett hot mot trafiksäkerheten och kan gynna kriminella nätverk som tjänar pengar på verksamheten. Nu skärper vi lagarna och stoppar fusket", säger infrastrukturminister Tomas Eneroth (S).

Dessutom föreslås att den som fuskat på körkortsprov ska kunna stängas av. Det ska exempelvis gälla för teoriprov, körprov, prov för taxilegitimation och yrkestrafik. Fusk vid körkortsproven har blivit vanligare de senaste åren och metoderna mer raffinerade.

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2023.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS