Köer på riksväg 55 söder om Katrineholm.
Köer på riksväg 55 söder om Katrineholm. Bild: Pontus Stenberg/TT

Stort trafikkaos i snöovädret

Vintern är inte över i södra Sverige. Under tisdagen varnade SMHI för upp till 30 centimeter snö och hård blåst.
Det kraftiga snöfallet orsakade en mängd trafikolyckor och långa köer. Polisen i Västra Götaland inledde en särskild händelse med anledning av trafikkaoset.

ANNONS

På tisdagskvällen var det långa köer på E20 och riksväg 26 i Skaraborg på grund av det svåra väglaget. I en del fall har trafikanterna suttit fast i flera timmar, enligt polisen.

Allmänheten uppmanas att inte sig ut på de vägarna.

Busstrafiken i Skaraborg och har också ställts in, rapporterar flera medier.

Även i Östergötland, Örebro län och Jönköpings län är det stora trafikproblem. Till exempel är det långa köer i södergående riktning på riksväg 50.

Tidigare under eftermiddagen inträffade flera olyckor i bland annat Jönköpings län. E4 söder om Gränna stängdes av i norrgående riktning efter en olycka där flera fordon var inblandade, men vägsträckan kunde åter öppna för trafik vid 19-tiden. Även vid Nyköping stoppade en lastbil trafiken.

ANNONS

Det finns inga uppgifter om allvarligare skador från olyckorna.

Utfärdat vädervarning

SMHI har utfärdat en orange vädervarning för vind i kombination med snöfall för delar av nordvästra Götaland och sydöstra Svealand under tisdagen.

Lågtrycket har letat sig in söderifrån och bjudit på regn som sakta har övergått till snöfall.

Den orangea varningen gäller ett område från delar av nordvästra Götaland och österut mot södra Östergötland och samt de norra delarna av Jönköpings och Kalmar län.

– Det är kraftiga snöfall med större mängder som kan falla. I området som berörs av orangea varningar kan det komma uppemot två till tre decimeter snö, säger Linus Karlsson, meteorolog på SMHI.

Nytt snöoväder

De utfärdade varningarna gäller hela tisdagen, varpå lågtrycket väntas dra vidare österut.

Redan mot slutet av veckan väntar dock troligen en ny omgång snö på många håll.

– I morgon, onsdag, blir det mestadels klart, utom över Öland och Gotland. Men på torsdag kommer ett nytt lågtryck, säger Toni Fuentes på SMHI.

– Det kommer att bli mest snö eller snöblandat över hela landet. På torsdag mitt på dagen ser det ut att bli snö från Skåne och uppåt.

Höja beredskapsnivåerna

Prognoserna för tisdagen fick Trafikverket att höja beredskapsnivåerna för sina trafikledningscentraler i väst, öst och syd.

ANNONS

Snön ligger visserligen kvar på marken i olika grad – men det besvärliga vädret har ändå ställt till det i trafiken på flera håll.

– Inte minst har vi märkt av det i Göteborgsområdet och söder om Vänern. Det har varit en hel del mindre olyckor som stoppar upp trafiken och gör att det blir jobbigt, säger Trafikverkets presschef Bengt Olsson.

SMHI har utfärdat orange och gula varningar för vind i kombination med snöfall i södra Sverige.
SMHI har utfärdat orange och gula varningar för vind i kombination med snöfall i södra Sverige. Bild: Anna-Lena Lindqvist/TT
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS