Lisebergs ambition är att bygga upp Oceana igen. Bild från i onsdags.
Lisebergs ambition är att bygga upp Oceana igen. Bild från i onsdags. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

"Stort engagemang för återuppbyggnad"

På bara några timmar förstördes stora delar av miljardsatsningen.
Liseberg ser dock positivt på att kunna bygga upp vattenvärlden Oceana igen.
– Det finns ett stort engagemang för återuppbyggnad, säger kommunikationschefen Mårten Westlund.

ANNONS

Liseberg har under veckan överösts av meddelanden i olika former efter den våldsamma branden som förstörde storsatsningen Oceana.

Samtidigt har det kommit stöd även från politiskt håll, konstaterar Mårten Westlund, pr- och kommunikationschef på Liseberg.

– Först och främst har vi fått en enorm kärlek både från Sverige och utlandet, i form av tusentals kommentarer, mejl och samtal till kundtjänst och barn som byggt legomodeller av Oceana och berättat hur ledsna de är, säger han.

– Det finns ett stort engagemang, även från politiker, för att Oceana ska byggas upp igen.

Stort satsning

Oceana – som kostat cirka 1,2 miljarder kronor att bygga – skulle bli det som slutgiltigt drog upp Liseberg ur den tunga svackan som pandemin försatte nöjesparken i.

ANNONS

De stora bassängerna började att fyllas med vatten i februari och invigningsdatumet, "i början av sommaren", var redan satt.

Efter den omfattande branden, som förstört stora delar av vattenvärlden, är det dock osäkert hur Oceanas framtid ser ut.

"Känns positivt"

Ambitionen är dock fortsatt att bygga upp vattenvärlden igen.

– Det är ett beslut som inte bara ligger på företagsledningen. Det är många intressenter och aktörer och framför allt är det en förutsättning att försäkringarna faller ut och täcker som man förväntar sig, säger Mårten Westlund.

– Men det som vi tittat på hittills ser positivt ut, både för vår egen och för NCC:s sida. Det känns positivt, men det är en lång, formell process som måste få ta sin tid först.

Fakta: Vattenpalatset Oceana

Lisebergs nya vattenvärld Oceana, som skulle ha öppnat framåt sommaren, ligger precis söder om nöjesparken.

Stora delar av vattenvärlden förstördes dock i en brand som startade i måndags. En man har hittats död efter branden, medan 16 personer behövde sjukhusvård för lindriga skador.

Oceana skulle enligt planen ha 14 olika vattenattraktioner, varav fyra större vattenrutschkanor. I projektet ingår även ett hotell, som öppnade förra året.

Oceana täcker cirka 13 600 kvadratmeter och beräknades enligt Liseberg kunna locka cirka 500 000 besökare om året.

Äventyrsbadet har enligt Liseberg kostat cirka 1,2 miljarder kronor att bygga.

ANNONS