Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Stormen Johanne drar in över västkusten

Stormen Johanne har tagits sig från västra Europa, in över Danmark och slår nu mot den svenska västkusten. De värsta stormbyarna väntas längs Bohuskusten. – Bor man i de här områdena är det verkligen dags att se till att lösa föremål är fastsurrade, säger Ian Engblom, meteorolog på Foreca.

Efter några soliga månader kommer nu sommarstormen till Sverige. I praktiken innebär en klass 2-varning vindar på en hastighet mellan 25 och 30 meter per sekund, vilket medför en risk för kringflygande föremål, skador på byggnader och störningar i el- och teleförsörjning.

– Under fredagsmorgonen kommer vinden nå upp till stormnivåer ute på Skagerack som sedan når kustlandet under eftermiddagen. Det här är kraftiga vindbyar och man bör iaktta försiktighet, säger Charlotta Eriksson, meteorolog på SMHI.

Främst är det Bohuslän och Dalsland som kommer att drabbas av stormbyar, men även Göteborg väntas få ta del av de kraftiga vindar som ska dra in över västkusten. 

– Om man är på festivalen Way out west i Göteborg är det bra att vara medveten om att det är mycket människor och lösa föremål på en och samma plats.

Ian Engblom, meteorolog på Foreca, uppmanar också till försiktighet.

– Man ska absolut ta det här på allvar och ta hand om saker som är vindkänsliga. Det är ganska tunga föremål som kan flyga i dessa vindhastigheter, såsom takpannor eller grenar som knäcks. Så har man exempelvis någon studsmatta stående löst i trädgården bör man ta hand om den, säger han.

Blåsigt i hela landet

Det djupa lågtrycket kommer även att föra med sig en del regn, men mycket av regnet väntas avta redan till fredagen, och under dagern blir det mestadels uppehållsväder. Stormen kommer att avta under eftermiddagen och kvällen men det kommer att vara fortsatt blåsigt fram till lördag i både Götaland och Svealand. Under lördagen drar de hårda vindbyarna istället in över Norrland.

Helgen kommer även att bjuda på kallare och blötare väder än tidigare. Svalare västliga vindar har redan bidragit till lägre temperaturer och ett åskoväder under natten till torsdag.

Uppehåll nästa vecka

I västra Svealand och Västra Götaland har temperaturerna sjunkit under 30-gradersstrecket till runt 25 grader. I helgen kommer ny sval luft även att röra sig in över östra Svealand och östra Götaland samtidigt som skurar väntas dra in över landet västerifrån, vilket främst påverkar västra Svealand och västra Norrland.

– Det är framför allt i helgen som vädret blir ostadigt. Redan i början av nästa vecka väntas några dagar av uppehållsväder, men enligt vår senaste prognos kommer den varmaste luften att hålla sig söder om landet, säger Charlotta Eriksson.