Stordalens dröm: Slå ihop Norge och Sverige

Hela Norge firade sin nationaldag på sitt älskade 17 maj. Miljardären och hotellmagnaten Petter Stordalen älskar sitt land – men drömmer om en nordisk stornation tillsammans med Sverige. – Tänk vilket fantastiskt land vi hade varit tillsammans, säger han.

ANNONS
|

Han brukar fira nationaldagen i hemlandet, men eftersom frun Gunhild lagts in på sjukhus för att genomgå nya cellgiftsbehandlingar befinner sig Petter Stordalen nu i Frankrike.

Den här dagen började affärsmannen med att ta en löprunda. Sedan skickade han meddelanden till sina barn och gratulerade dem på dagen.

–17 maj är stort i Norge, säger Petter Stordalen och syftar på nationaldagsfirandet som präglas av traditioner och norrmännens glädje över att vara självständiga.

–Svenskar är också bra på att fira, men de verkar inte behöva en speciell dag för det.

LÄS MER: Petter Stordalen - den begeistrade predikanten​

ANNONS

Stordalens hotellverksamhet har expanderat enormt i Sverige under de senaste åren.

Bara i Göteborg har han exempelvis startat det stora Hotel Post och tagit över det kända Avalon. I dag känner han stor kärlek till både Norge och Sverige, även om han också ser skillnader mellan dem.

–Sverige är ett fantastiskt land på många sätt. Man har mycket innovation inom teknologi, och man har ett bra industriellt tänk, säger Petter Stordalen.

–I Norge är vi kanske mer äventyrliga. Vi är inte rädda för att ge oss ut på okända farvatten. Se bara på Roald Amundsen.

LÄS MER: Flyktingar inkvarteras hos Petter Stordalen​

Han tycker att Norge bör ses som Sveriges viktigaste samarbetspartner, eftersom de ligger nära varandra geografiskt och har liknande språk, kultur och historia. Och han är inte främmande för ett riktigt nära samarbete.

–I Sverige bor det ungefär tio miljoner människor. I Norge och Danmark bor det fem vardera. 20 miljoner hade varit ännu bättre oavsett om det handlar om att sälja bilar, flygplan eller innovation.

–Tänk vilket fantastiskt land vi hade varit tillsammans.

LÄS MER:Stordalen backar om bacon

ANNONS

Efter utlandsvistelsen planerar Petter Stordalen att återigen besöka Sverige. Senare i maj står ett besök i Stockholm på schemat, då för att återinviga ett nyrenoverat hotell på Kungsholmen.

Blir det ännu fler hotell i Sverige framöver?

–Garanterat.

ANNONS