Stordalen kräver 388 miljoner för dåliga råd

ANNONS
|

Det är den norska tidningen Dagens Naeringsliv som uppmärksammat tvisten som pågår i Stockholms tingsrätt.

Petter Stordalens företag Home Properties (tidigare Capona AB) som stämt advokatbyrån för råd som en byråns stockholmsadvokater gett.

Enligt stämningsansökan kontaktade företaget advokatbyrån 2004 för att få råd om att komma undan skatt i samband med fastighetsaffärer. De råd advokatbyrån gav ledde till ett affärsupplägg som senare underkändes av skatteverket och domstolarna.

Stordalens företag fick betala över en halv miljard i skatt och räntor och kräver nu advokatbyrån, efter vissa avdrag, på 387 715 023:- kronor.

Mannheimer Swartling förnekar ansvar.

Läs mer:Stordalen i Hurtigrut-affär

ANNONS

Byrån hävdar att den modell som tillämpades vid försäljningen av fastigheter - där vinster fördes till bolag i skatteparadis - var vanligt förekommande vid kommersiell fastighetsförsäljning i Sverige. Först flera år senare har upplägget underkänts av kammarrätten med stöd av den så kallade generalklausulen i lagen mot skatteflykt.

- Enligt uppgift har skatteverket drivit cirka 200 ärenden mot olika kommersiella aktörer som tillämpat motsvarande transaktionsstruktur. Totalt rör det sig om en upptaxering på cirka 70-90 miljarder kronor resulterande i en sammantagen skatteeffekt om cirka 20-25 miljarder, skriver Mannheimer Swartlings ombud, advokaten Björn Tude i sitt svaromål.

Petter Stordalen är i Göteborg mest känd som ägare till Clarion Hotell Post vid Drottningtorget.

ANNONS