Stor spriträttegång startade

ANNONS
|

Misstankarna gäller allt från spritsmuggling och hembränning till försäljning av råvaror och färdig sprit. Omfattningen av tillverkning och försäljning är inte klarlagd men vid polisens razzia i april beslagtogs sju kubikmeter mäsk, 2500 liter sprit och åtta brännare. En av de åtalade misstänks ha tillverkat nästan 40000 liter sprit.

Av praktiska skäl infann sig högst ett 20-tal av de åtalade i Sundsvalls tingsrätt den första rättegångsdagen. Åtalet mot de övriga, de flesta köpare av spriten, prövas allteftersom huvudförhandlingen pågår under de 15 dagar som är avsatta för målet.

ANNONS

Ett tiotal av de åtalade anses vara huvudmän. De ska ha tillverkat sprit från 2008 och fram till april i år, då polisen ingrep mot den illegala sprittillverkningen.

De åtalade ingår inte i någon organiserad liga. Några har erkänt medan andra nekar.

–Gemensamt för de inblandade är att tillverkarna använt samma leverantör av råvarorna, men i övrigt har det inte förekommit något större samarbete mellan dem, säger assistentåklagare Andreas Ekengren.

Tillverkningen har skett i bostäder, tvättstugor eller förrådshus. Spriten har sålts i femlitersdunkar och flaskor till köpare i Västernorrland och Jämtland.

ANNONS