Stor demonstration för Palestina i Malmö

Under torsdagseftermiddagen pågick en stor demonstration för Palestina i Malmö – samma dag som Israel medverkar i Eurovisions andra semifinal.
När tåget drog fram genom Malmö ekade slagord som ”bojkotta Israel” och ”befria Palestina” mellan husväggarna.

ANNONS
|

Tusentals människor samlades på Stortorget i Malmö under torsdagseftermiddagen för att protestera för Palestina och mot Israels agerande i Gaza och mot Israels medverkande i Eurovision.

Vid 16.00 började gruppen tåga. Förutom alla mindre Palestinaflaggor bar även demonstranterna på en enorm Palestinaflagga och luften fylldes av grön, röd och vit rök från pyroteknik.

Enligt GP:s reportrar på plats ekade slagord som ”bojkotta Israel” och ”befria Palestina” mellan stenhusen som ringar in Stortorget och manifestationen omgavs av en massiv polisiär närvaro.

Polisen i region Syd hade tagit höjd för att kunna hantera folkmassan och se till att demonstrationen kunde genomföras utan ordningsstörningar.

ANNONS

– Vi har haft flera manifestationer det senaste halvåret i Malmö och de har gått fredligt till väga överlag. Vi gör en helhetsbedömning av bemanningsläget för att kunna hantera eventuella ordningsstörningar, säger Filip Annas, polisens presstalesperson i region Syd.

Judinnan Sally: ”Alla judar står inte på Israels sida”

En av deltagarna i demonstrationen är judinnan Sally som bar på en skylt med texten ”Jews for Palestine”. Hon berättar för GP:s reporter om varför hon är med i demonstrationen.

– Israel utför ett folkmord men det betyder inte att alla judar står på Israels sida. För mig är det viktigt att kunna visa komplexiteten av det, att kunna vara jude och se att det här är ett folkmord som utförs och att det inte är okej, säger Sally.

Judinnan Sally deltar i den propalestinska demonstrationen i Malmö.
Judinnan Sally deltar i den propalestinska demonstrationen i Malmö. Bild: Anders Abrahamsson

En del av slagorden som ropas tolkas ju som rent fientliga mot judar och Israel, hur känner du som judinna när du hör dessa budskapen?

– Alltså jag är ju inte antisemit, så jag håller inte med. Jag kan förstå att komplexiteten inte alltid är närvarande, det finns mycket hat på alla sidor. Bara det faktum att Israel har en befolkning där folk är släkt med de som överlevt förintelsen och nu står de själva och visar samma sak. Det visar hur komplexa folk är – när man är rädd går man i försvar.

ANNONS

Vissa menar ju att man har rätt till försvar efter attacken den 7 oktober?

– Det här skulle jag inte kalla försvar. Det är en offensiv, det är inte defensivt, säger Sally.

I demonstrationståget deltog också Ivan Olausson Klatil, mer känd som artisten General Knas.

– Jag är här och deltar för jag tycker det är helt absurt att man tillåter Israel att vara med på en folkfest som Eurovision. De får tvätta sina blodiga händer genom att skicka någon liten sångfågel som ska tvätta bort den här folkmordsviben de kommer med. Jag gillar inte det, det är inte min grej, säger han.

 Ivan Olausson Klatil, mer känd som artisten General Knas, deltar i demonstrationståget.
Ivan Olausson Klatil, mer känd som artisten General Knas, deltar i demonstrationståget. Bild: Paul Wennerholm

Vad skulle du beskriva det som händer här med den här demonstrationen?

– Ja, vi samlades på Stortorget och hade en hel vecka med aktiviteter. I dag är det en stor demonstration som slutar ute vid Slottsparken där det blir tal och musik. Och sen är det vidare aktiviteter hela veckan.

Han uppskattar att det är runt 10 000 till 20 000 personer som deltagit i demonstrationen.

Hur skulle du beskriva stämningen?

– Det är den här känslan av upprymdhet och någon form av glädje som ändå är blandat med en vrede och en uppdämd sorg också. Så det är känsligt kan man väl säga. Man är glad för att man samlas, man får styrka genom det. Men det är också en underliggande vrede att det tillåts att fortgå, säger han.

ANNONS

Ytterligare två demonstrationer planerade

Demonstrationsdeltagaren Kaied Kadah körde längs fram i tåget.

– Det är för mina människor i Gaza. Barn dör och det pågår en massaker. De har ingen mat, ingen medicin, inget vatten. Man måste stoppa kriget, det är viktigt, säger Kaied och fortsätter:

Demonstrationsdeltagaren Kaied Kadah kör längs fram i tåget.
Demonstrationsdeltagaren Kaied Kadah kör längs fram i tåget. Bild: Anders Abrahammsson

– Nästan sju månader, det räcker. Vi från Palestina vill leva och leva tillsammans. Det spelar ingen roll om vi är judar, kristna eller muslimer. Vi är alla människor.

GP:s team på plats som bevakar Eurovision-veckan. Reportrarna Felix Tornberg, Johan Lindqvist, Jan Andersson och fotograferna Paul Wennerholm och Anders Ylander. Saknas på bilden: Reporter Anders Abrahamsson.
GP:s team på plats som bevakar Eurovision-veckan. Reportrarna Felix Tornberg, Johan Lindqvist, Jan Andersson och fotograferna Paul Wennerholm och Anders Ylander. Saknas på bilden: Reporter Anders Abrahamsson. Bild: Anders Ylander

LÄS MER:Hon sjunger Israels bidrag – allt du vill veta om Eden Golan

LÄS MER:Judiska församlingen Malmö orolig över Eurovision-veckan

LÄS MER:De samåker till Malmö för att demonstrera för Palestina

LÄS MER:Här lägger Ship to Gaza-skeppet till i Malmö under Eurovision

ANNONS