Stockholms stad vill stoppa ord på Vitamin Wells dryck

Stockholms stad vill stoppa dryckesföretaget Vitamin Well från att använda ett ord på en av företagets drycker. Namnet Hydrate antyder enligt Stockholms stad en hälsoeffekt utöver att det är en vätska som släcker törsten, rapporterar DN.

ANNONS
|

Vitamin Well säljer vitamin- och mineralberikade vatten med olika peppiga namn som Boost, Refresh och Upgrade. Men det är just smaken Hydrate som hamnat i knipa med Stockholms stad. Då företagets huvudkontor ligger i Stockholm är det kommunens miljöförvaltning som är kontrollmyndighet och beslutet gäller i hela Sverige.

Problemet är att uttrycket ”hydrate” antyder en hälsoeffekt så som återställd vätskebalans, i likhet med vätskeersättning.

– Det är noga reglerat vad man får påstå om olika livsmedel och dess eventuella hälsoeffekter. I det här fallet saknas de specifika och godkända hälsopåstående som lagen kräver, säger Carolina Svavar livsmedelsinspektör på miljöförvaltningen till Dagens Nyheter.

ANNONS

I samband med granskningen föreslog Vitamin Well att de skulle lägga till ett hälsopåstående för vatten på produkten: ”vatten bidrar till att bibehålla normala fysiska och kognitiva funktioner”. Det skulle då göra att de fick behålla namnet Hydrate och ändå följa lagstiftningen. Men det var ett förslag som nämnden ogillade då de tycker att namnet ändå skulle vara vilseledande.

Huruvida Vitamin Well kommer överklaga beslutet återstår att se men enligt DN överväger företaget möjligheten.

– Vi anser inte att ordet hydrate är ett hälsopåstående. Vår produkt är inte en vätskeersättning, vilket vi tycker är tydligt för konsumenten. Hydrate betyder ”dricka”, namnet inspirerar till att dricka produkten, inte mer än så, säger Joel Ibson, bolagets kommunikationschef till Dagens Nyheter.

Även andra företag har förbjudits använda ordet ”hydrate”. Tidigare i år stoppades The Norr Company, som likt Vitamin Well säljer berikat vatten, från att använda uttrycket på sina produkter.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS