Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Stockholm trotsar FHM:s vädjan – börjar vaccinera 12–15-åringar i förtid

Folkhälsomyndigheten ville se en ”samlad och välordnad start” på vaccinationen av 12–15-åringar i november. Det trotsar Region Stockholm, som planerar att sätta igång på måndag.
– Det är väldigt olyckligt om det blir skillnader, säger Kristine Rygge, vaccinationssamordnare i Västra Götalandsregionen, som tänkt börja på det nationella startdatumet.

Barn mellan 12 och 15 år får vaccineras mot covid-19. Det berättade Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson på en presskonferens på torsdagen, där han också presenterade rekommendationer kring hur det ska gå till.

– Vi vill se en samlad och välordnad start på vaccinationerna i regionerna. Vi rekommenderar därför att arbetet med att vaccinera barn från 12 till 15 års ålder inleds i början av november, sade han och fortsatte:

– Då hinner regionerna dels komma längre i det mycket viktiga arbetet med att vaccinera fler vuxna, som är högsta prioritet. Dels hinner de förbereda sig inför arbetet med att vaccinera barn från 12 år; inte minst krävs viktiga insatser när det gäller kommunikation och information till barn och deras vårdnadshavare i den här frågan.

LÄS MER: Barn över 12 år erbjuds vaccin mot covid-19 i Sverige

Anna Starbrink (L) drev på i regionen

Knappt hade Johan Carlson hunnit tystna innan det började bubbla i huvudstadsregionen. Anna Starbrink (L), sade i ett pressmeddelande att Region Stockholm var redo att vaccinera barn långt innan höstlovet.

– Vi har god kapacitet och är förberedda på att få vaccinera även den yngre gruppen betydligt snabbare än så. Mitt mål är att vi ska kunna starta vaccination av skolbarn i närtid.

Kort därefter basunerade regionen ut startdatumet: 20 september – redan på måndag alltså.

Västra Götalandsregionen följer FHM

Medan Region Stockholm väljer att trotsa Folkhälsomyndighetens rekommendation resonerar landets näst största region annorlunda.

– Folkhälsomyndigheten har satt ett startdatum då de vill att vi ska börja i hela landet, så det följer vi, säger Kristine Rygge, vaccinationssamordnare i Västra Götaland.

Stockholm börjar redan den 20 september, hur ser du på det?

– Jag spekulerar inte i hur Stockholm har resonerat runt detta, men vi följer den överenskommelsen som vi har med Folkhälsomyndigheten.

LÄS MER: Föräldrar orkar inte vänta – bokar vaccinresor för sina barn

Hur ser du på de skillnader som kan bli, beroende på var man bor?

– Jag förstår att det är väldigt olyckligt om det blir skillnader, därför är det bra om vi har en samlad start i landet. Orsaken till att Folkhälsomyndigheten ville vänta, och inte börja på studs, var ju för att vi fortfarande inte är klara med gruppen innan på flera ställen i landet. Det finns fortfarande en hel del kvar att nå, från 16-åringar och uppåt. Både brett men också i det vi kallar vita fläckar, med svårnådda grupper.

Region och skolor ska samarbeta

Detaljerad statistik har visat att det finns områden i storstäderna som har halkat långt efter i vaccinationen. Veckorna fram till november kommer Västra Götalandsregionen därför att utnyttja till att intensifiera sina riktade insatser för att nå fler vuxna – men också till att planera barnvaccinationen.

– För barnen är det extra viktigt att det känns tryggt, de ska känna igen sig vid vaccinationen. Därför vill vi gärna ha ett bra samarbete med skolan – och det behöver vi planera, säger Kristine Rygge.

Behovet av att planera samarbetet ser man också inom den lokala politiken. Axel Darvik (L), grundskolenämndens ordförande i Göteborgs stad, säger att man vill diskutera hur man bäst kan hjälpa till.

– Vi vet att vi ligger dåligt till i Göteborg när det gäller vaccineringen, särskilt av unga och personer boende i våra mer utsatta områden. Jag tror att det hade varit bra om vi på olika sätt hjälper till mer från skolans och kommunens sida nu.

LÄS MER: Drygt 110 000 vuxna göteborgare fortfarande ovaccinerade mot corona

LÄS MER: Vården bävar inför slopade coronarestriktioner

LÄS MER: Angeredsmoskén vill få fler att vaccinera sig

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.