Stockholm hamnade på plats 43 i rankingen av städer med bäst livskvalité. Det är ett tapp på 22 platser.
Stockholm hamnade på plats 43 i rankingen av städer med bäst livskvalité. Det är ett tapp på 22 platser. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Stockholm dalar i ranking för städer med bäst livskvalité

Den svenska huvudstaden rasar i rankingen för städer med bäst livskvalité. Påskupploppen i fjol ska ligga bakom det stora tappet, skriver The Economist.

ANNONS
|

Varje år rankas världens länder i graden av livskvalité. Mätningen görs av det brittiska forsknings- och analyscentret The Economist Intelligence Unit (EIU). Faktorerna som mäts är kultur och miljö, utbildning, sjukvård, infrastruktur och stabilitet.

Topp tre i år är Wien, Köpenhamn och Melbourne. I botten hittar vi Damaskus, Tripoli och Alger. Stockholm hamnade på plats 43 i årets mätning, vilket är ett ordentligt bakslag – ett fall på 22 platser sedan förra året, något som även Aftonbladet har rapporterat.

Beror på påskupploppen

The Economist skriver att Stockholm har förlorat poäng i kategorin stabilitet, som mäter kriminalitet och oroligheter. Det kan härledas till påskupploppen 2022, som bland annat ägde rum i huvudstaden – till följd av planeringen av flera koranbränningar. I Stockholm brände den högerextrema politikern Rasmus Paludan en koran på Rinkeby torg den 15 april förra året, vilket ledde till våldsamma motreaktioner. Göteborg förekommer inte på listorna i The Economist.

ANNONS

Koranbränningar är något som fortsatt äga rum under 2023 och har påverkat Sverigebilden. Enligt Säpo har olika desinformationskampanjer och skändningar av heliga skrifter lett till att Sverige betraktas som ett land som är fientligt inställt mot islam och muslimer. Något som resulterat i ett försämrat säkerhetsläge.

Stockholm gör det näst största tappet i den globala rankingen för städer med bäst livskvalité. Bara Edinburgh rasar ännu mer och sjunker med 23 platser. Men det beror istället på att livskvalitén har blivit bättre i andra delar av världen, och inte att det har blivit sämre att bo i Edinburgh – eftersom de har tappat mindre än ett poäng.

Världens bästa städer, enligt globalt livskvalitetsindex

1. Wien, Österrike

2. Köpenhamn, Danmark

3. Melbourne, Australien

4. Sydney, Australien

5. Vancouver, Kanada

6. Zürich, Schweiz

7. Calgary, Kanada

7. Genève, Schweiz

9. Toronto, Kanada

10. Osaka, Japan

10. Auckland, Nya Zeeland

Källa: EIU

LÄS MER:Angeredsmoskén om koranbränningarna: ”Ska inte bemöta hat med hat”

LÄS MER:Koran brändes utanför Sveriges riksdag

LÄS MER:Över ett år med korankris – detta har hänt

ANNONS