Stefan Löfven om S-attackerna på SD: Det behövs

Socialdemokraterna har skruvat upp attackerna på Sverigedemokraterna och Moderaterna senaste tiden. Taktik och maktspel, menar kritiker.
– För att det behövs, säger statsminister Stefan Löfven (S), i en intervju med GP.

ANNONS
|

Att Socialdemokraterna går till så hårda angrepp på sina politiska motståndare just nu har debatterats på ledarsidor och i sociala medier.

En rad exempel finns, men tydligast är försvarsminister Peter Hultqvist (S) som rök ihop med SD-ledaren Jimmie Åkesson i Aktuellt nyligen och Lena Rådström Baastad, partisekreterare (S), som i en debattartikel i Expressen anklagade Moderaterna för att vara på väg bort från ”fundamentala demokratiska värden”, på grund av närmandet till SD.

Stefan Löfven, håller du med Rådström Baastad?

– Jag tycker att Moderaterna värderingsmässigt är ett parti som står upp för demokratin. Men ska man gå in i ett samarbete med ett sånt parti så får man inte tro att det utvecklas på ett sätt som gör att allting som man själv tycker är viktigt blir kvar. Sverigedemokraterna har andra värderingar, ett annat syfte, och de kommer inte att gå in i ett samarbete med mindre än att de också får genom någonting.

ANNONS

– Och då halkar man snart in i ett skede där man riskerar att begränsa demokratin.

Statsminister Stefan Löfven (S) under en av många presskonferenser det senaste året.
Statsminister Stefan Löfven (S) under en av många presskonferenser det senaste året. Bild: Anders Wiklund/TT

”Den som inte ser är blind”

Enligt Stefan Löfven riskerar Moderaterna nu att normalisera Sverigedemokraterna som parti. Han menar att det finns mängder av exempel som visar att SD inte står upp för demokratin som övriga partier i riksdagen. Det märks i synen på människor men också i att SD:s företrädare gärna framhåller länder som Polen och Ungern, där friheten för media, rättsväsende och akademi nu hotas, slår han fast.

– Det är så uppenbart. Den som inte ser det är faktiskt blind. Man måste se vad som händer i andra länder när den här typen av krafter får inflytande. Det finns inget exempel i historien där det gått väl och att de bara gått in och tjänstgjort som röstboskap. Jag tycker Åkesson har varit oerhört tydlig med att det naturligtvis kommer att kosta dem som ska samarbeta med SD.

– Då måste de tänka efter vilket pris de är beredda att betala.

Kritiker menar dock att S-attackerna i själva verket handlar om att partiet vill säkra den egna regeringsmakten. Mittensamarbetet mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna kom till för att hålla SD borta från inflytande.

ANNONS

Genom att peka på SD höjer man priset för Liberalerna, som uppfattas väga mellan det nuvarande samarbetet och Moderatledaren Ulf Kristerssons högeralternativ, att byta sida.

Löfven: Handlar om värderingar

Men det vill inte Löfven kännas vid. Han framhåller i stället att det handlar om värderingar och att sakfrågor aldrig kan skiljas från dessa.

Partierna i mitten förenas av en vilja att stå upp för demokratiska värderingar, säger han.

– Det kittar ihop oss, sen får vi kompromissa för att klara det. Med ett regeringsalternativ med SD kommer det inte att vara på det sättet.

SD-ledaren Jimmie Åkesson säger att han och hans parti gärna tar en sakpolitisk debatt med Stefan Löfven och andra socialdemokrater.

– Men gyttjebrottning och pajkastning avböjer vi att delta i, tillägger han.

M: Löfven söndrar och splittrar

Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer menar att Stefan Löfven ”söndrar och splittrar för att behålla makten till varje pris”.

Han säger också att M drivit på i varje förstärkning av den liberala demokratin i Sverige de senaste decennierna.

– Om Stefan Löfven verkligen oroar sig för den svenska demokratin borde han först ta itu med den utbredda antisemitismen i sitt eget parti i Skåne. Den undergräver grunden i ett anständigt samhälle, säger Strömmer.

ANNONS