Vem bildar ny regering? Nu ligger bollen hos Ulf Kristersson (M). Arkivbild.
Vem bildar ny regering? Nu ligger bollen hos Ulf Kristersson (M). Arkivbild.

Statsvetare: Tror Kristersson går till SD

Ulf Kristersson (M) har fått i uppdrag att försöka bilda regering. Men läget är lika låst som tidigare. Därför lär han vända sig till Sverigedemokraterna, tror en statsvetare.

ANNONS
|

- Ja, det tror jag. Han har en stor inre splittring att hantera och det kan vara väldigt svårt för honom att inåt i Moderaterna legitimera att han i ett sådant läge där situationen inte går att lösa genom Alliansen inte skulle vända sig till SD, säger Li Bennich-Björkman, professor i statsvetenskap vid Uppsala universitet

Det kan handla om att Kristersson försäkrar sig om att inte få Sverigedemokraternas röster emot sig, menar hon.

ANNONS

"Inget man slänger ur sig"

När talmannen Andreas Norlén ändå utnämnde Kristersson som den som ska sondera för en ny regering blev Li Bennich-Björkman förvånad.

- Jag är lite överraskad ändå, för det är en ganska stark prestige om man ska uttrycka sig så, att föreslå en statsministerkandidat som kan klara av att bilda en regering. Det är inget man bara slänger ur sig och får se hur det går.

- Men det kan vara annorlunda nu eftersom tiden går och man lägger över en del av förhandlandet i stor utsträckning på Kristersson.

En Alliansregering får fortsatt nej av statsminister Stefan Löfven (S) och SD kräver inflytande över en sådan regerings politik, vilket Centern och Liberalerna säger blankt nej till. Därmed verkar det alternativet uteslutet.

"Inget är uteslutet"

Den som skulle kunna komma näst på tur att få talmannens uppdrag att bilda regering är Annie Lööf, enligt Li Bennich-Björkman.

ANNONS

- Jag har tänkt på Annie Lööf och att det finns en möjlighet att bilda regering med MP, att det skulle kunna vara ett sådant alternativ som inte samlar en majoritet emot.

Hon utesluter heller inte en något större koalition mellan C, L och MP.

- Inget är uteslutet när det gäller Annie Lööf eller Jan Björklund, säger Li Bennich-Björkman.

TT

ANNONS