Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Peter Lundgren, SD:s toppnamn i det stundande

Statsvetare: "Tafsanklagelser inte avgörande"

Uppenbart problematiska, men inte avgörande. Statsvetaren Andreas Johansson Heinö tror inte att tafsanklagelserna mot SD:s toppnamn i Europaparlamentsvalet, Peter Lundgren, påverkar väljarstödet.

Med knappa veckan kvar till valdagen stormar det kring Sverigedemokraterna. Partiets förstanamn Peter Lundgren uppges ha tagit en kvinnlig partikollega på brösten i samband med ett partievenemang förra året.

Uppgifterna kommer från Expressen, som bland annat har tagit del av en inspelning där kvinnan pratar om händelsen. Under måndagen har Lundgren själv förnekat att han tafsat på kvinnan och partiledaren Jimmie Åkesson har uttalat sitt fortsatta stöd för honom.

"Historia av skandaler"

Statsvetaren Andreas Johansson Heinö tror inte att uppgifterna kommer att ha någon större betydelse för partiet under valrörelsens sista dagar.

- För Peter Lundgren är det förstås ytterst besvärande att gå in i slutveckan svårt skadeskjuten. Samtidigt har SD en lång historia av skandaler som sällan haft någon effekt på opinionen, säger Johansson Heinö.

Att det är personen snarare än politikern som klandras spelar också roll.

- Det är sällan som den sortens uppgifter om en politikers karaktär eller egenskaper får en avgörande betydelse för väljarna, enligt Johansson Heinö.

Anonym tillvaro

Rollen som EU-parlamentariker beskrivs ofta som mer undanskymd än den som riksdagsledamot. Och även om SD:s kandidater lanserades med buller och bång för fem år sedan verkar ingen av dem har fått någon större uppmärksamhet – något som kan mildra skadorna av en skandal, anser Johansson Heinö.

- Både Peter Lundgren och Kristina Winberg har fört en ganska anonym tillvaro i parlamentet de senaste åren, vilket varken gör de till sänken eller flöten.