Statsminister Ulf Kristersson (M) svarar på frågor om SD:s trollfabrik vid en pressträff med Tysklands förbundskansler Olaf Scholz.
Statsminister Ulf Kristersson (M) svarar på frågor om SD:s trollfabrik vid en pressträff med Tysklands förbundskansler Olaf Scholz. Bild: Pontus Lundahl/TT

Statsministern: SD måste svara på alla frågor

Sverigedemokraterna måste svara på alla frågor som ställs efter avslöjandet om partiets trollfabrik, säger statsminister Ulf Kristersson (M) vid en pressträff.
– Det här är mycket allvarliga uppgifter som nu framkommer.

ANNONS

TV4:s Kalla fakta har avslöjat att Sverigedemokraterna driver anonyma konton för att svartmåla politiska motståndare. Men även de andra Tidöpartierna utsätts.

– De förefaller ha allvarliga problem på sin kommunikationsavdelning, säger Ulf Kristersson och tillägger:

– Jag är extremt mycket emot smutskastning av såväl politiska meningsmotståndare som samarbetspartier. Jag är extremt mycket emot trollkonton, det kan vara rent farligt, så de har många frågor att besvara.

"När fan är det nog?"

Statsministern förväntar sig också en ursäkt om SD har smutskastat andra.

– Jag förväntar mig ingenting mindre än så.

Men i en kommenterande video som SD lagt ut säger partiledaren Jimmie Åkesson att Kalla fakta bedriver en "inhemsk påverkansoperation."

ANNONS

Centerpartiets partiledare Muharrem Demirok säger att Åkessons svar underminerar Ulf Kristerssons ledarskap.

– Det här är Sveriges näst största parti som försvarar sina trollarméer och ifrågasätter oberoende medier. Det är oerhört allvarligt.

– Jimmie Åkesson kommer inte att rensa upp. Frågan blir till Ulf Kristersson, och ursäkta om jag blir upprörd, men när fan är det nog? Det här är ett direkt ifrågasättande av Ulf Kristerssons ledarskap.

Går emot Tidöavtalet

Att även regeringen attackeras i SD:s inlägg på sociala medier går emot Tidöavtalet där partierna enats om att tala respektfullt om varandras centrala företrädare.

– Det är förtroendeskadligt och riskerar att skada förtroendet för politik i bredare bemärkelse. Det är definitivt förtroendeskadligt för SD om det här stämmer, säger Kristersson.

ANNONS