Statsminister Magdalena Andersson (S) i samspråk med Skånes landshövding Anneli Hulthén och personal från P7 Revingehed under ett besök i Malmö.
Statsminister Magdalena Andersson (S) i samspråk med Skånes landshövding Anneli Hulthén och personal från P7 Revingehed under ett besök i Malmö. Bild: Johan Nilsson/TT

Statsministern: Sanktionspaket har förberetts

Går Ryssland vidare med sin aggression mot Ukraina kommer det att mötas av "allvarliga konsekvenser", uppger statsminister Magdalena Andersson (S).
Enligt Andersson har sanktionspaket mot Ryssland förberetts av EU och USA.

ANNONS
|

Statsministern var under onsdagen i Malmö och träffade då bland annat överste Lennart Widerström, chef på P7 i Revingehed, och överste Per Nilsson, chef för södra militärregionen.

På en pressträff uppger Magdalena Andersson att det det säkerhetspolitiska läget i Sveriges närområde är fortsatt allvarligt med anledning av Rysslands militära kraftsamling kring Ukrainas gräns.

Finns en vilja?

– För ytterligare aggression eller rent av en invasion av Ukraina krävs det två saker – en förmåga och en vilja. Nu finns det så mycket trupp runt Ukrainas gränser att det finns förmåga, frågan är om det finns en vilja eller inte, säger Magdalena Andersson.

Hon säger att EU håller den diplomatiska vägen med Ryssland levande och exemplifierar med den tyske förbundskanslern Olaf Scholz möte med president Vladimir Putin i Moskva under tisdagen.

ANNONS

Ryssland har hävdat att landet i nuläget drar tillbaka trupper, men försvarsalliansen Nato uppgav på onsdagen att det inte finns några bevis för en rysk avspänning vid den ukrainska gränsen, snarare tvärtom.

"Påverka hela Europa"

Om Ryssland går vidare med sin aggression mot Ukraina kommer det att mötas av "allvarliga konsekvenser", säger den svenska statsministern.

– Där har det ju förberetts sanktionspaket från EU och också från USA. Det kommer att få allvarliga konsekvenser för Ryssland och den ryska ekonomin.

Statsministern säger att det inte är osannolikt att Ryssland svarar med sanktioner mot EU.

– Det kan naturligtvis att påverka hela Europa, även Sverige, säger Magdalena Andersson.

ANNONS