Statsministern presenterar förändringar i regeringen

Per Bolund (MP) blir vice statsminister och tar över som miljö- och klimatminister efter Isabella Lövin.
Hans nya språkrörskollega Märta Stenevi blir jämställdhets- och bostadsminister i Stefan Löfvens regering.

ANNONS
|

Isabella Lövin (MP) har nu lämnat sin post som miljö- och klimatminister och före jul lämnade också biståndsminister Peter Eriksson (MP). Under fredagsmorgonen presenterade statsminister Stefan Löfven flera nytillskott.

MP-språkröret Per Bolund, utbildad biolog, lämnar som väntat sin roll som bostads- och finansmarknadsminister för att i stället ta över som miljö- och klimatminister.

– För mig finns det ingen viktigare uppgift i regeringen. Det är bråttom nu och vi måste snabbt minska utsläppen och bygga ett hållbart samhälle, säger han.

Stenevi tar över jämställdheten

Det ansågs troligt att Märta Stenevi, som utsågs till nytt språkrör efter Isabella Lövin så sent i söndags, skulle ta rollen som vice statsminister då det bör vara tydligt att det är två partier i regeringen, Miljöpartiet och Socialdemokraterna, men även för att det bör vara en man och en kvinna i toppen. Men enligt Stefan Löfven blir det inte så eftersom han vill att klimatministern också ska vara vice statsminister.

ANNONS

Märta Stenevi tar i stället rollen som jämställdhets- och bostadsminister, frågor hon tidigare jobbat med tidigare, bland annat i kommunpolitiken.

– Sverige är ett av världens mest jämställda länder, men vi har mycket kvar att göra. Kvinnors livsinkomster är i genomsnitt fler miljoner mindre än mäns, men framför allt tar ojämställdheten liv, var tredje vecka mördas en kvinna av sin man, sin ex-man eller sin pojkvän, säger hon.

Stenevi tillägger att hon är hedrad och glad över uppdraget. Åsa Lindhagen (MP) som har varit jämställdhetsminister sedan valet 2018, blir i stället finansmarknadsminister och biträdande finansminister.

LÄS MER: Märta Stenevi vill få bort bilar från städer

Fridh ny minister för utvecklingsarbete

Per Olsson Fridh (MP), tidigare statssekreterare på utrikesdepartementet, blir nu minister för internationellt utvecklingsarbete, en roll som även ibland kallas biståndsminister. Under presskonferensen på fredagen inledde han med att hylla sina företrädare på posten, Isabella Lövin och Peter Eriksson, för deras ”stora insatser”.

– Det är med stor ödmjukhet som jag kliver in i den här rollen.

Bland de nya ministernamnen saknas några som tidigare nämnts som troliga regeringskandidater, som ex-ministrarna och socialdemokraterna Annika Strandhäll, som avgick efter dödsfall i familjen, och Aida Hadzialic, som lämnade efter att ha kört bil med alkohol i kroppen.

ANNONS

Stefan Löfven har tidigare varit försiktig i sina ombildningar och statsministern själv påtalar att detta också är en mindre ombildning. Han menar att det inte är läge för större förändring just nu.

– Den här förändringen kommer till efter förändringarna i Miljöpartiets ledning. I det här läget har jag valt att inte göra en större regeringsombildning och det beror på att vi är precis mitt uppe i en pandemi. Alla statsråd har uppgifter som är kopplade till pandemin och är i full gång att hantera den, säger Löfven.

ANNONS